друкувати


Через дії судів з управління аграрної науки випало 70 тис. га землі

23 жовтня 2017, 08:12

З управління Національної академії аграрних наук (НААН) через дії арбітражних керуючих в судах фактично випало 11 підприємств. Таку статистику озвучив у ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com президент НААН Ярослав Гадзало.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося про те, що у спадок від попередників, новому керівництву Академії дісталося «відчуження 111, 26 тис. га землі на користь «Украгропрому» (розпорядження тодішнього Кабміну)». Наразі з накопичених 340 млн грн боргів, нинішнє керівництво Академія повернуло 170 млн грн.

11 господарств із системи НААН працюють неефективно через те, що ними керують арбітражні керівники. Тобто, ми не маємо на них прямого впливу. А це близько 70 тис. га земель, котрі випали з управління та обороту Академії», — пояснив Ярослав Гадзало.

За рештою земель у обробітку, пояснив він, ситуація наступна:

Із 364 тис. га землі у 2016 році ми сплатили 740 млн грн податків і зборів, а цього року очікується близько 850 млн. грн. Порівняймо з агросектором загалом: 32 млн га землі перебуває в обробітку. Без урахування лісового та водного господарства, загальна сума сплачених податків — близько 25 млрд грн, а тепер розділіть на 32 млн га землі — майже 1000 грн на 1 га, підприємства Академії сплачують близько 2000 грн! Тобто, йдеться про великі об’єми вироблення сертифікованого насіння, племінного молодняка, іншої, інтелектуальної продукції; прозору діяльність Академії та чесну сплату податків до бюджету».