друкувати


Америка зацікавлена продукти харчування з України

18 жовтня 2017, 19:22

До складу державного підприємства «Укрспирт» входить 41 завод, ще 38 спиртзаводів контролю не фактично державою. Такі цифри в інтерв'ю «Цензор.нет» озвучив в.о. директора «Укрспирту» Юрій Лучечко, передає Аргумент.

«Правова ситуація така: є постанова Кабміну № 672 з липня 2010 року про реорганізацію концерну «Укрспирт» в держпідприємство «Укрспирт». Згідно з документом, всі окремі юридичні особи повинні бути влиті в єдине підприємство. Ми усвідомлюємо, що раніше за кожним підприємством стояв свій місцевий царьок, який штучно наганяв борги на той завод. Вони планували або для себе викупити, виставивши боргові претензії, або просто порізати підприємство на металобрухт. Після прийняття постанови багато підприємств увійшли в стадію банкрутства і ліквідації. І фактично на сьогодні постанова № 672 не може бути виконана в повному обсязі», — розповів Лучечко.

За його словами, аналіз ситуації показав, що навіть ті підприємства, які є виробничими майданчиками «Укрспирту», ​​юридично не передані йому до кінця. Як приклад в.о. директора привів ДП ​​«Струтинський спиртзавод» у Львівській області, де є проблема мільйонних боргів. Закрити проблемні і збиткові заводи підприємство не може, оскільки через борги закрити юридичне підприємство не можна.

Ніхто не проводив реальну інвентаризації спиртзаводів з часів Радянського Союзу. Так, переносили інформацію з папірця на папірець. Але реально на активи ніхто не дивився. Найбільші ризики в підприємствах, які до сих пір залишаються окремими юридичними особами. На папері вони є, а за фактом там може нічого не бути», — зазначив Лучечко.

Крім того, в.о. директора «Укспірта» також розповів, що з 2012 року в Україні працювала схема «смотрящих» на спиртзаводах, які забезпечували централізований потік грошей оточенню Віктора Януковича від продажу тіньового спирту. Імена «смотрящих» в 2016 році озвучив глава профільної профспілки Роман Сметанюк.

З моменту його заяви пройшло півтора року. Жодної кримінальної виробництва по цих людях не було відкрито. Тобто чиновник «Укрспирту» публічно заявив, що державне підприємство розкрадають конкретні люди і перерахував прізвища. Хтось його допитав як свідка? Ні. Коли я прийшов на Старонібабській завод (у 2015 році Юрій Лучечко працював на Старонібабском заводі у Львівській області - ред.), Там ще був розміщений" графік огляду заводу дивляться». Бланки були надруковані з печатками — тодішній керівник взагалі не керував заводом. Щоб оцінювати роботу «смотрящих», всі їхні дії фіксувалися на відео. Тобто, півтора мільярда боргів «Укрспирт» мають свої прізвища», — розповів Юрій Лучечко.

На сьогоднішній день, система «смотрящих» подолана, особи, які стоять за нею, спровокували борг в розмірі 1 218 млн грн за 2012-2014 роки.

Один з керівників визнав цей борг. Тепер всі наші фінансові результати розчиняються в цих боргах. Ми не відмовляємося від них — відпрацюємо і оплатимо. Але для того, щоб можна було інвестувати у виробництво, нам потрібна їхня реструктуризація. Треба, щоб держава повірило в «Укрспирт»», — резюмував Юрій Лучечко.