друкувати


Названо найбільш перспективні для України ринки

19 жовтня 2017, 11:59

Сьогодні «у фокусі» для України ринки Азії та африканських країн, проте ставка робиться не на конкретні ринки, а на диверсифікацію експорту за правилом 3D. Про це розповів представник офісу підтримки реформ при Міністерстві АПК, координатор робочої групи з питань розвитку ринку Олександр Жемойда в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Нагадаємо, що українські ягоди захоплюють Європу, але з іншими товарами не все так добре: експорт зернових із портів України скоротився на 60%.

За словами Жеймоди, наразі неправильно буде говорити про те, що в Україні робляться ставки на певні ринки.

«В Ольги Трофімцевої є теза, яка мені надзвичайно імпонує, і я вважаю, що це має бути нашим правилом: диверсифікація експорту за правилом 3D. Тобто, диверсифікація ринків, номенклатури та суб’єктів експорту», — розповів експерт.

Координатор робочої групи з питань розвитку ринку зазначив, що сьогодні Україна прагне розширити свою присутність на ринках якомога більшої кількості країн.

Якщо ми концентруємося на одному ринку, то його втрата є відчутною, якщо ж ми концентруємося на 10 ринках, то в разі непорозуміння чи політичних перепон з одним із них ми не втрачаємо обсяги — це надзвичайно важливо», — пояснив представник офісу підтримки реформ.

За його словами, фокусний ринок — це приваблива платоспроможністю Азія. Доволі цікаві й країни Перської затоки.

Ми про Африку останнім часом трохи забули, але зараз повертаємося до співпраці. І з боку африканських ринків так само є інтерес і великий запит на ту продукцію, яку може надати Україна. Безумовно, ніхто не скасовував присутності України на преміальних ринках, адже це важливо з точки зору іміджу й визнання нас як якісного експортера. Це Європейський Союз, Японія, Канада, США», — підсумував Олександр Жемойда.