друкувати


Замість одного агрохолдингу державі вигідніше фінансувати 15 середніх виробників

21 жовтня 2017, 07:27

Один із способів розвивати малий та середній бізнес — обмінюватися інформацією про сучасний досвід господарювання та розробляти збалансовані стратегії. Таку точку зору висловив експерт PUM (Netherlands Senior Experts) Рітц Дікстра під час міжнародної конференції «Економічна та соціальна роль кредитних спілок у стабільному розвитку України», передає кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, що нині українцям пропонують фінансовий ресурс для відкриття бізнесу. Таким джерелом є кредитні спілки. Проте громади не надто довіряють такому виду кредитування, хоча воно часто вигідніше від банківського.

За словами Дікстри, місцевий досвід є найкращим показником реальних потреб та проблем. І саме на місцевому досвіді кредитні спілки можуть запроваджувати в своїй структурі різноманітні кредитні послуги.

Експерт акцентує увагу на тому, що кошти — це лише частина вирішення питання. Крім того, потрібно розробляти стратегію розвитку за рахунок цих фінансів. Тобто, всі кошти мають бути вкладені в розвиток раціонально.

Ми можемо поділитися своїм досвідом. У Нідерландах проживає 17 млн людей, але ми маємо великі показники агровиробництва. За розміром ми не такі великі, як Україна, але ми використовуємо сучасні технології. Завдяки новітнім технологіям досягається хороший результат», — розповів Дікстра.

І додав, що державі не потрібно фінансувати великі компанії, адже рушієм економіки є малий бізнес.

Якщо ви дасте 15 млн 15 фермерам і 15 млн — одному мультинаціональному виробникові, то 15 фермерів створять більше робочих місць, організують виробничі процеси, принесуть виручку. Таке вкладення буде вигіднішим», — підсумував Рітц Дікстра.