друкувати


Земельні рейдери замахнулися на житомирські паї

17 жовтня 2017, 10:09

Активісти завадили планам земельних аферистів реалізувати чергову спробу на Житомирщині перекупити паї у власників. Про це повідомляється на сайті «Стоп корупції»

Рейдери одразу у двох селах області планували провести збори, на яких ділки хотіли ошукати довірливих селян і заволодіти їхніми наділами. 

Представники проекту виїхали на місце у села Троянів і Великі Низгірці та застали аферистів на гарячому.

«Нам вдалося попередити місцевих жителів — власників земельних паїв про плани рейдерів. Ділки уже вкотре намагаються ошукати селян, запрошують людей на так звані збори, де солодко описують усі вигоди угоди. Насправді пайовиків вводять в оману та фактично «віджимають» їхні сотки. Ми поінформували селян про плани аферистів, розповіли про фірми-одноденки та цілі корпорації, які наживаються за рахунок довірливих власників землі», — розповіли активісти.

Нагадаємо, напередодні жителі с. Великі Низгірці на Житомирщині, де кілька днів тому відбулася спроба рейдерського захоплення врожаю, знову звернулись за допомогою до «Стоп корупції». Люди схвильовані через появу у селі підозрілих осіб, які агітують передавати свої паї в оренду невідомій їм компанії та обіцяють «золоті гори» та високу орендну платню.

Селяни підозрюють, що їх намагаються ошукати та здійснити нову спробу рейдерства. Новоспечене Товариство з обмеженою відповідальністю «УКРЗЕРНОПРОМ-ЖИТОМИР» місцеві мешканці пов'язують зі сумнозвісним агрохолдингом ТАКО, який набирав мільйонні кредити у банках під заставу паїв селян. В результаті паї були арештовані. Після банкрутства ТАКО власники агрохолдингу створили інший холдинг — «АСТ». Саме представників «АСТ» мешканці села бачили на полях під час рейдерського захоплення врожаю. Як стало відомо з Єдиного державного реєстру, компанію ТОВ «УКРЗЕРНОПРОМ-ЖИТОМИР» було створено у четвер, 12 жовтня 2017 року, з уставним фондом 100 грн! Складається аграрна компанія з однієї людини — засновника та директора — мешканця Києва, й зареєстрована у Печерському районі столиці. Наступного дня після реєстрації Товариства з обмеженою відповідальністю, представники «УКРЗЕРНОПРОМ-ЖИТОМИР» вже агітувати селян підписувати з ними договори оренди. Селяни зі скандалом вигнали представників компанії і звернулися за захистом та підтримкою до СтопКору», — говорять активісти.

Команда «СтопКору» виїхала на Житомирщину, де представники новонародженого ТОВ «УКРЗЕРНОПРОМ-ЖИТОМИР» призначили збір людей для підписання з ними договорів оренди паїв.

На центральну площу села приїхали представники та юристи «УКРЗЕРНОПРОМУ» у супроводі знімальної групи, машини власної охорони та 2-х автівок поліції, — розповідають стопкорівці з місця подій. — Утім, мешканці с. В.Низгірці дружно проігнорували зустріч із представниками агрокомпанії. Тож кілька годин представникам фірми та їхній численній охороні довелося сумувати в центрі села», — додали активісти.

Журналісти та активісти «Стоп корупції» поспілкувалися з селянами та попередили про небезпеку втягування їх у аферу чи рейдерську схему з використанням підставної фірми.

«СтопКор» запропонував створити на Житомирщині осередок організації задля швидкого реагування на спроби аферистів заволодіти паями, а також для захисту прав та інтересів селян.