друкувати


Ціни на вершкове масло в Європі сягнули піку

16 жовтня 2017, 08:56

Ціни на вершкове масло у Європі, схоже, досягли свого піку — ціна за тонну продукту становить 7000 євро. Про це повідомляє Landlord.

Згідно з даними Єврокомісії, виробництво європейського масла в першому півріччі скоротилося на 5,5%.

«Вважаю, що саме зараз вершкове масло досягло найбільшої цінової позначки. Це нетипово, бо зазвичай ціна на продукт зростає на Різдво або День подяки», — розповів генеральний директор Ornua (найбільший у Ірландії експортер молочних продуктів) Кевін Лейн.

Експерт прогнозує, що надалі ціна на вершкове масло не підвищуватиметься, оскільки з точки зору споживачів продукт перестане бути доступним.

Масло посідає важливе місце у раціоні, але зараз популярне більш, аніж будь-коли.  Стійкий попит на масло протримається й надалі, якщо ціна буда стабільною», — каже Лейн.

За інформацією Українського клубу аграрного бізнесу, торік із загальних 12 тис. тонн на європейський ринок була поставлена 741 тонна українського масла. За першу половину нинішнього року — 1 300 тонн

Оскільки піврічна квота на вершкове масло становить 900 тонн, то 400 тонн продукту експортували з доплатою 10% мита. Перевага українського масла — його ціна, яка значно нижча за європейську.