друкувати


Аграріям можуть змінити формулу розрахунку дотацій

15 жовтня 2017, 10:42

Кабінет Міністрів України має намір у наступному році змінити формулу розрахунку дотацій аграріям і обмежити обсяг державної підтримки для одного сільгоспвиробника на рівні не більше 150 мільйонів грн. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Міністерства аграрної політики та продовольства.

«Бюджетну дотацію для розвитку сільськогосподарських виробників і стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції (2 млрд грн) буде вдосконалено за рахунок зміни формули нарахування коштів та обмеження підтримки одному виробникові — не більше 150 млн грн», — йдеться у повідомленні.

Уряд пропонує наступного року скерувати на підтримку аграрного сектору 6,3 мільярда гривень.

Уряд уже визначив головні напрямки державної підтримки АПК на 2018 рік, і сьогодні ми активно працюємо над формуванням порядків використання коштів. Для нас украй важливо не тільки вчасно запустити програми підтримки, а й забезпечити сільгоспвиробникам своєчасне інформування про такі програми — щоб кожен аграрій знав про свої можливості і міг ними скористатися», — говорить перший заступник голови Мінагропроду Максим Мартинюк.

Так, Кабмін пропонує наступного року збільшити фінансування програми часткової компенсації вартості придбаної сільськогосподарської техніки українського виробництва до 1 мільярда гривень із 550 млн грн в 2017 році. Крім того, за інформацією прес-служби, уряд також пропонує направити 1 мільярд гривень на підтримку українських фермерів. Половина від цієї суми буде надана сільгоспвиробникам через кооперативи, що стимулюватиме розвиток кооперації серед аграріїв. Решта 500 млн грн будуть спрямовані сімейним фермерам, класичним фермерам і тим, хто лише хоче стати фермером.

Згідно з повідомленням, за програмою підтримки фермерства допомога буде надаватися за такими напрямами, як вирощування нішевих культур, ягід, садівництво, овочівництво, тваринництво та біоенергетика. Згідно з проектом держбюджету на 2018 рік, ще 2 млрд грн будуть спрямовані на будівництво і реконструкцію тваринницьких комплексів, що стимулюватиме нарощування поголів'я тварин і, в результаті, сприятиме стабілізації цін на м'ясо.

Також у 2018 році Кабмін пропонує запустити програму для поліпшення генетики в тваринництві, на реалізацію якої може бути виділено 300 млн грн. Зокрема, кошти будуть направлятися за трьома основними напрямками: м'ясне і молочне скотарство і свинарство.