друкувати


Чому в Україні зростають ціни на продукти, а особливо на свинину?

14 жовтня 2017, 12:23

Україна почала експортувати практично все, що виробляє, навіть те, що раніше здавалося неможливо продати за кордон. Тому ціни зростатимуть і надалі, в залежності від кількості експорту. Таку точку зору висловив гендиректор Української асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко в ефірі телеканалу ZIK.

Нагадаємо, що аналізуючи інтерв’ю прем’єр-міністра Володимира Гройсмана щодо продуктів харчування на ринку України, можна зробити висновок, що у країні не було цьогоріч врожаю та експортується більшість продуктів за кордон

«Говорячи мовою економіки, у нас є причини для росту. По-перше, не було врожаю. І, по-друге, ми стали найбільшим експортером у світі. Ми зараз починаємо експортувати практично все, що виробляємо. Інше питання, що як сировина вивозиться більшість продукції без високої доданої вартості», — прокоментував Дорошенко. 

За його словами, Україна зараз відкриває нові ринки збуту, і з кожним місяцем ситуація покращується. Тому, звичайно, це позначається на внутрішньому ринку й тягне ціни вгору.  

Також він проаналізував ситуацію, яка склалася на ринку свинини через африканську чуму, котра зменшує поголів’я в країні. 

Якщо говорити про африканську чуму, то вона є бичем для України. На сьогоднішній день ми продовжуємо бути імпортозалежними щодо свинини як і раніше, але такого сильного зменшення поголів’я, як зараз у нас не було. І, на жаль, у найближчі півтора-два роки проблема не вирішиться. Тому що раніше проблему лікування брала на себе держава із центрального бюджету. А сьогодні ці витрати перекладено на місцевий бюджет, а там не готові фінансувати вирішення проблеми», — підсумував Олексій Дорошенко.