друкувати


Порядок розподілу бюджетних дотацій змінено

13 жовтня 2017, 15:20

Формулу розподілу бюджетних дотацій агровиробникам у 2018 році буде змінено, також буде введено обмеження на надання держпідтримки одному виробникові в сумі не більш як 150 млн грн на рік. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк, передає прес-служба Мінагрополітики.

Нагадаємо, що проектом держбюджету на 2018 рік для підтримки аграрного сектору передбачається виділити 6,3 млрд грн.

За словами Мартинюка, уряд вже визначив головні напрямки державної підтримки АПК на 2018 рік, тож сьогодні активно працює над формуванням порядків використання коштів.

Зокрема, механізм розподілу бюджетних дотацій буде вдосконалено шляхом зміни формули нарахування коштів та обмеження надання підтримки одному виробникові — не більше 150 млн грн.

На фінансування часткової компенсації вартості придбаної с/г техніки та обладнання українського виробництва передбачено збільшення суми до 1 млрд грн.

Відповідно до програми фінансової підтримки розвитку фермерських господарств та сільської кооперації (1 млрд грн), 50% від всієї суми буде надаватися через кооперативи, що покликано стимулювати розвиток кооперації серед аграріїв. Решта 50% будуть надаватися таким типам фермерів, як: сімейні фермери, класичні фермери і ті, хто лише хоче стати фермером.

Крім того, допомога передбачається таким галузям с/г: нішеві культури, ягідництво, садівництво, овочівництво, тваринництво та біоенергетика.

За програмою підтримки тваринництва в 2018 році фінансова підтримка (2 млрд грн) буде надаватися на будівництво і реконструкцію тваринницьких комплексів, що має стимулювати нарощення поголів'я тварин і, як результат, вирівнювання цінової ситуації на м'ясо.

Також у 2018 році планується запустити програму для поліпшення генетики в тваринництві (300 млн грн), зокрема, за трьома основними напрямками: м'ясне скотарство, молочне скотарство і свинарство.