друкувати


Поганий врожай та збільшення продовольчого експорту призвели до зростання цін

13 жовтня 2017, 13:38

Зростання цін на продукти харчування в Україні нинішнього року пов'язане з недостатнім урожаєм фруктів і овочів, а також зі збільшенням продовольчого експорту. Про це в інтерв'ю «5 каналу» повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, передає УНІАН.

«У нас було зростання цін на овочі, фрукти, бо в країні не було достатньо врожаю. Чому ще ціни піднялися? Бо ми стали країною-експортером, почали наше продовольство продавати за кордон, за валюту», — сказав він.

Водночас прем'єр-міністр зазначив, що очікує поліпшення ситуації в 2018 році.

Та важливо що зробити? Відновлювати потужність виробництва всередині країни. Тому, я у 2018 рік, якщо говорити про ціни, дивлюся оптимістичніше, ніж це було у 2017 році», — сказав він.

 

Гройсман також зазначив, що на зростання цін на м'ясо, зокрема, вплинула африканська чума свиней, внаслідок якої скоротилося поголів'я свиней.

Але зараз ми бачимо зменшення ціни на свинину. А наше завдання в 2018 році — створити механізми нагромадження м'яса в країні, і ми можемо це зробити», — сказав Гройсман.

В Україні у вересні 2017 року зафіксована інфляція на рівні 2% до попереднього місяця і 16,4% — в річному вираженні.

Національний банк очікує, що рівень інфляції в Україні на кінець 2017 року може виявитися вищим від поточного прогнозу в 9,1%, у зв'язку з чим регулятор анонсував перегляд прогнозу і можливе застосування більш суворої монетарної політики.

У Кабінеті Міністрів прогнозують показник зростання споживчих цін на кінець 2017 року на рівні 12,9%. Ключові кредитори України — Міжнародний валютний фонд і Світовий банк — прогнозують уповільнення інфляції за підсумками поточного року до 10%.