друкувати


Учасники переговорів по формуванню нового Кабміну прийшли до спільних рішень — джерело

22 березня 2016, 09:29

Як стало відомо головним і єдиним претендентом на посаду прем'єр-міністра сьогодні є Володимир Гройсман. Про це повідомляє LB.ua.

Хід переговорного процесу змінюється дуже стрімко. Нинішній глава АП Борис Ложкін претендує на посаду віце-прем'єра-міністра економіки. Міністром фінансів може стати Іван Міклош, екс-міністр економіки Словаччини, а віце-прем'єром з євроінтеграції депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе.

У Арсенія Яценюка — згідно вимальовується конфігурації — залишаються п'ять "портфелів". Глава Міністерства природних ресурсів у цій момент не визначений — "тривають торги" з БПП, "Батьківщиною" і Олегом Ляшко. Останній, проте, готовий відмовитися від посад в Кабміні в обмін на посаду спікера ВР. Державну фіскальну службу — за попередньою домовленістю — очолить Ніна Южаніна.

Таким чином, в коаліції залишаються чотири фракції — БПП, "Народний фронт", Радикальна партія і "Батьківщина".
Голосування заплановане наступного вівторка або четвер.

При цьому джерело зазначило, що проти Наталії Яресько як прем'єр-міністра виступили майже всі сторони переговорів, включаючи БПП і "Народний фронт", який раніше був готовий підтримати її. "Фронтовики" обурилися наміром Яресько змістити з посад Авакова і Петренко, а також програмою уряду, яка полягає лише в тому, щоб виконати список вимог МВФ. "Батьківщина" погодилася на будь-які прем'єрські кандидатури, крім Яценюка і Яресько.
На Банковій, також безпосередньо причетний до ходу переговорів, висловив думку про те, що "Яценюку вистачить і чотири" портфеля "— МВС, Мін'юст, Міністерство освіти, Міністерство інфраструктури. Переговори по п'ятому — тривають. Претендентами на нього також є Тимошенко і Ляшко.

Разом з тим, в АП сумніваються, що Ляшко увійде в коаліцію. В такому випадку більшість в парламенті формуватимуть три учасники — БПП, "Народний фронт" і "Батьківщина", решта голосів планують добирати з позафракційних. В якості спікера ВР там назвали Андрія Парубія.

На даний момент немає ясності щодо глав Мінсоцполітики і Нацбанку. Проти Валерії Гонтаревої виступають депутати Ради від різних фракцій, проте на Банковій альтернативу Валерії Олексіївні поки не запропонували. Сама Гонтарева, за відомостями співрозмовників в її колі, готова подати у відставку в разі, якщо Яресько та Абромавічус покинуть свої пости.

Важливо відзначити, що всі вищевикладені деталі обговорювалися при безпосередній участі Арсенія Яценюка, про що він повідомив найближчим соратникам, проте — за їхніми словами — підсумкового рішення для себе все ще не прийняв. Таким чином, не виключено, що Арсеній Петрович ще стане докладати зусиль щоб залишитися на посаді. Хід переговорного процесу змінюється дуже стрімко.