друкувати


Депутати розглядають АПК як окремий вид бізнесу — Івченко

24 січня 2016, 18:00

Аграрний комітет - це набір кваліфікованих депутатів, майже кожен із яких відстоює інтереси різних бізнес груп. Про це заявив в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Вадим Івченко.

"Майже кожен із 30 нардепів (у аграрному комітеті - Ред.) до Ради працював у певному бізнесі. Вони розглядають АПК як окремий вид бізнесу. Наразі одні відстоюють рослинництво, а інші — тваринництво. Це дві різні групи. Посадовці мислять категоріями близького їм бізнесу. У Раді діють сильні, потужні лобістські аграрні групи, але відстоювати інтереси села і його мешканців, на жаль, нікому", - зазначив Івченко.

Він підтвердив, що найбільший аграрний вплив через своїх людей у Раді має три компанії - МХП, Укрлендфармін та Кернел.  

"Саме ці три компанії і ті, що перебувають в їхній «орбіті», представлені найпотужніше. Так, дрібніші птахівники, виробники молока, ВРХ тяжіють до МХП, рослинники — до Кернел, виробники яєць, НДСники і рослинники — до Укрлендармінгу. Хоча насправді аграрних лобістських груп у Раді більше. Є представники Ріната Ахметова (захищають інтереси Харвест), УКАБу, НІБУЛОНу. Тобто набереться 10—15 аграрних компаній, з якими депутати працюють, формуючи розвиток агросектору. Почасти це логічно, бо великі гравці визначають «погоду» на міжнародному ринку. Але в цьому і проблема: думаючи тільки про себе, вони лише частково дбають про галузь. Те, що фермери та одноосібники перекривають дороги і страйкують навіть після прийняття компромісних податкових змін, вказує на одне: дрібні виробники не брали участь у домовленостях із владою і в них забирають обігові кошти, не даючи нічого натомість. Тому — продовження буде", - розповів про особливості роботи аграрного лобі в парламенті Вадим Івченко.  

Крім того, народний депутат підкреслив, що досі немає ефективної галузевої політики, яка б змінила за кілька років село, його мешканців і структуру доходів. За його словами, у ході розгляду проекту бюджету програми розвитку овочівництва, виноградарства, агрострахування, збереження маточного поголів’я підтримало лише 3 члени комітету.

"Решту посадовців взагалі не цікавить, як далі розвиватиметься галузь. Для них провідними є інтереси окремих гравців ринку. Саме ці люди спілкуються з Мінфіном щодо податкових поступок. Це означає, що аграрний комітет сьогодні — клуб за інтересами окремих агрохолдингів і асоціацій", - резюмував Івченко.