друкувати


Ювілей земельного декрету в Україні: 100 років без приватної власності

10 жовтня 2017, 19:26

Цього року Україна «святкуватиме» дещо неоднозначну дату — 100-річчя скасування вільного використання земель сільськогосподарського призначення.

Саме 1917 року, о другій годині ночі з 8 листопада (26 жовтня) на 9 листопада (27 жовтня) було прийнято перший нормативний акт, інспірований Жовтневим переворотом, — Декрет про землю, за яким: «Право приватної власності на землю відмінено назавжди. Землю заборонено продавати і купувати. Окрім того, заборонено здавати в оренду чи під заставу і відчужувати будь-яким іншим способом».

Сьогодні, навколо питання зняття мораторію на купівлю-продаж с/г земель тривають жваві дискусії. Держгеокадастр пропонує два етапи відкриття ринку землі. Проте, майже 70% українців взагалі виступають проти скасування мораторію. Експерти із земельних питань, у свою чергу, б’ють на сполох. Одні називають мораторій сучасною формою кріпацтва, інші прогнозують втрату чорноземів при подальшому використанні земель лише орендарями, а не справжніми господарями.

Наголошується і на тому, що до моменту відкриття ринку землі потрібно впровадити мораторій на укладання договорів емфітевзису та сформувати дві різні аграрні економіки. Думок та пропозицій лунає безліч, беруть до уваги й досвід країн-сусідів. Але, попри все, за роки незалежності в України не було жодного, хоча б найкоротшого періоду існування вільного обороту земель.

В Україні проблеми з введенням ринку землі виникли більшою мірою через суб’єктивні причини: велику кількість популістів, котрі успішно впровадили пострадянський менталітет значній частині населення. На їхнє переконання, таку цінність, як земля, продавати не можна. Однак здавати в оренду цей скарб цілком нормально. Тенденцію, яка розвивалась великими темпами, поступово підтримувало потужне агрохолдингове лобі — найбільші сільськогосподарські виробники, котрі отримували й отримують значні вигоди від низьких орендних ставок, обумовлених чинним мораторієм», — пише у своєму блозі на «Грушевського,5» юрист практики супроводження бізнесу Juscutum Андрій Віщук.

Як земельна реформа вплине на Україну та змінить її — наразі сказати важко. Але питання відправки «в топку ленінського декрету» вже «перезріло» і потребує кардинальних дій. Перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк обіцяє, що законопроект про запуск ринку землі розглянуть в жовтні. Президент Петро Порошенко також наголошує на необхідності якомога швидше провести земельну реформу, адже мораторій на продаж землі є неконституційним. Чи зрушиться земельна реформа з мертвого місця — покаже жовтень. А поки AgroPolit.com продовжує слідкувати за «земельною темою».