друкувати


Визначено головні напрямки підтримки сільгоспвиробників

10 жовтня 2017, 12:48

Наявність 3—5 фермерів із робочими місцями буде запорукою соціальної стабільності та високого потенціалу розвитку сільських територій. Про це повідомляє перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, передає gazeta.ua.

На його думку, розвиток фермерства тотожний із розвитком села.

Він також додав, що уряд надав чітке формулювання головних напрямків своєї діяльності щодо підтримки сільгоспвиробників. 

Концепція розвитку фермерства та сільськогосподарської кооперації на термін з 2018-го до 2020 року має вплинути на покращення стану малого та середнього бізнесу в сільській місцевості. Максим Мартинюк, посилаючись на досвід європейських країн, зазначив, що фермери поодинці не досягнуть навіть середніх показників ефективності по галузі.

Крім того, концепція передбачає зростання кількості робочих місць у фермерських господарствах з 0,1 млн до 0,5 млн, та збільшення питомої ваги фермерської продукції у ВВП аграрного сектора з поточних 4—8% до 12%.

Нагадаємо, на підтримку фермерських господарств у 2018 році в держбюджеті передбачено виділити 1 млрд грн. Ефективність програм підтримки Мінагрополітики відстежуватиме шляхом моніторингу:

• швидкості технічного переобладнання фермерських господарств;
• зростання ефективності виробництв;
• земель, відданих під нішеві й органічні культури;
• кількості наявних та нових господарств, а також таких, які змінили свій статус на фермерський.