друкувати


Для перевірки якості ґрунтів варто задіяти 20 українських виробників безпілотників

12 жовтня 2017, 09:17

На території України працюють понад два десятки фірм-виробників безпілотних літальних апаратів, які варто використовувати для перевірки якості ґрунтів. Про це розповів завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування України МОН Андрій Мартин під час круглого столу в НААН на тему земельної реформи.

За його словами, це допомагає фотографувати рослинність і поверхню земель, знаходити забудовані землі, які використовуються не за призначенням, бо були виділені під ведення сільського господарства, а також — фіксувати порушення за допомогою сучасних пристроїв.

Левова частка земельних ресурсів — приватна власність. І ми просто так із банальними обстеженнями не зможемо зайти на земельну ділянку. Якщо в радянські часи можна було спокійно заїхати у будь-який колгосп, провести там моніторинг земель, то тепер це складно. Тому варто запровадити дистанційну перевірку якості землі — з супутника та за допомогою безпілотних літальних апаратів», — сказав Мартин.

На території України працює понад 20 виробників безпілотних апаратів. У переважній більшості техніку застосовують для потреб АТО. Науковець рекомендує активно користуватися продукцією таких організацій у цивільних цілях.

Ці технології є в Україні. Є програмне забезпечення, яке дозволяє досить швидко і плідно проводити аналіз. За результатами аерозйомки ви побачите все: починаючи від незаконної забудови — і до того, наскільки інтенсивно використовуються сільськогосподарські угіддя. У 2017 році приватна компанія Dron.ua  за літо на замовлення великих агрохолдингів перевірила 190 гектарів землі. Держава щороку має отримувати інформацію про якість сотень тисяч гектарів землі та проводити заходи з метою покращення якості ґрунтів», — зазначив Андрій Мартин.