друкувати


Парламент хоче запровадити державний контроль за ГМО-продукцією

9 жовтня 2017, 11:44

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №7186 «Про державний контроль за генетично модифікованою продукцією у сільському господарстві та харчовій промисловості». Серед авторів — понад 10 депутатів, зокрема, Валентин Дідич, Микола Лушняк, Олександр Бакуменко та інші. 

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект встановлює правове регулювання для здійснення державного контролю за дореєстраційними випробуваннями ГМО, державною реєстрацією ГМО, розміщенням ГМО та ГМ-продуктів на ринку, включаючи вирощування, переробку, використання як харчових продуктів та кормів.

Окрім того, законопроектом визначено повноваження органів державної влади у сфері поводження з ГМО. Законопроект також встановлює пряму заборону на розміщення на ринку незареєстрованих ГМО та пропонує процедуру реєстрації ГМО та їхнє розміщення на ринку. Також документ встановлює чіткі вимоги до маркування ГМ-продукції і запроваджує правила щодо її простежуваності, що не дозволять вводити споживача в оману.

Законопроектом пропонується передбачити адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення правил генно-інженерної діяльності та поводження з ГМО.