друкувати


Чим зашкодить Україні співпраця з Іраном у сільському господарстві?

9 жовтня 2017, 15:41

Іран планує орендувати українські сільськогосподарські угіддя з метою вирощування пшениці, кукурудзи, сої, ріпаку та інших продуктів. Чим це загрожує Україні, розповів заступник голови асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин в ефірі «Громадського».

Нагадаємо, що Катар планує вивозити українські чорноземи вагонами для створення у провінції Баладіят Еш-Шамаль оазу землеробства.

В ході зустрічі керівництва Торгово-промислової палати України з делегацією Ісламської Республіки Іран, представники країн висловили зацікавленість створювати спільні підприємства у сфері сільського господарства

Початкові цифри оренди — 5 тис. га. Амбіційний проект покликаний забезпечити ринок країн Перської затоки, де є висока потреба в продуктах сільського господарства

За словами Мартина, така угода призведе до руйнування ґрунтів та втрати їхньої родючості.

Коли ми кажемо про підприємців, незалежно від того, хто вони — наші національні українські, чи іноземні, вони керуються єдиним критерієм: якомога швидше отримати прибуток, бажано — у цьому маркетинговому році. Тому, коли ми кажемо про раціональне використання земель, то можна уточнити, що останнє десятиліття агробізнес про збереження родючості ґрунтів не дбає», — пояснив голова асоціації.

І додав, що головна проблема не в тому, хто буде господарювати на землях: іноземці чи національні виробники, а в тому, що вони всі — орендатори.

Орендатор ніколи не буде піклуватися про землі, як про власне майно, його цікавить лише те, як витиснути із землі максимум прибутку, а що буде з тією землею через 10—20 років — це його мало хвилює», — наголосив Мартин.

На його думку, наявність мораторію на відчуження сільськогосподарських земель в Україні — дуже цікава річ з економічного погляду.

З одного боку, Україна — це таке «поле чудес» для агробізнесу, тому що ви можете заходити в український агробізнес, не витрачаючи великих грошей на придбання землі у власність, і, з іншого боку, ви можете цю землю досить нещадно експлуатувати, тому що вона не ваша, її вартість на ваших доходах ніяк не відбивається, ви можете привести її в зовсім поганий стан, вирощуючи, наприклад, соняшник багато років поспіль, але вам за це нічого не буде», — резюмував Андрій Мартин.