друкувати


Половина хлібного ринку працює  у «тіні»

9 жовтня 2017, 09:47

Половина хлібного рину України працює нелегально. Таку оцінку роботи ринку висловив в інтерв’ю AgroPolit.com голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв.

Наразі частка «тіні» на хлібному ринку має майже 50%. 

«Системно оцінювати рівень «тінізації» нам складно, бо для цього потрібно проводити глибоке дослідження. Поки що ми обґрунтовуємо свою позицію, спираючись на дані виробників, які стверджують, що рівень «тіні» на ринку сягає близько 50%», — пояснює  він.

За словами  очільника АМКУ,  історично ця проблема існує давно.

Ми її бачимо й намагаємося вирішувати. Відкритої справи щодо хліба немає. Особливістю ринків хліба і хлібобулочних виробів є їхня регіональність (міжрегіональність) і наявність, як я казав раніше, «тіньового» сектору виробництва, за яким немає офіційних статистичних даних», — каже він.

За даними моніторингу ДССУ, пояснює  Юрій Терентьєв, в середньому по Україні у серпні 2017 року (у порівнянні з січнем) спостерігається збільшення цін на хліб пшеничний із борошна 1-го ґатунку на 9,01 %.

Здорожчання може бути викликане як збільшенням вартості борошна на 7,75 % за той самий період, так і збільшенням інших витрат (транспортних, на заробітну плату тощо). Основним фактором, який впливає на собівартість виробленої продукції, є вартість сировини, частка витрат», — підсумував він.