друкувати


У Херсонській області побудують равликову ферму

8 жовтня 2017, 14:15

Наступного року на Арабатській стрілці можуть побудувати равликову ферму. Про це повідомляють Вісті Генічеська.
 
Ферму з розведення равликів збираються побудувати 2018 року в селі Щасливцеве у Херсонській області. Нова ферма є соціальним проектом асоціації «Равлик України» і кількох інвесторів. 

Передбачається, що на равликовій фермі працюватимуть внутрішньо переміщені особи.

 

Соціальна складова проекту — безкоштовне навчання внутрішньо переміщених осіб у всій Херсонської області равликівництву. Надання їм «стартового» маточного стада для створення власної равликової ферми й організації сімейного бізнесу, та збуту готової продукції», — йдеться у повідомленні.

Крім того, на фермі будуть виробляти равликову ікру і слиз равликів.

У 2016 році Україна експортувала рекордні 347 тонн равликів. Майже 100% партій формувалися з равликів, знайдених у сільській місцевості західних областей України. Промислово щорічно проводиться до 2 тонн равликів, які реалізуються всередині країни.

Українських молюсків купують поки тільки дві країни — Румунія (25%) і Литва (75%). Їхня частка може змінюватися на протилежну через невеликі експортні обсяги. Наприклад, у минулому році тенденції були іншими: в Румунію ми поставили 3/4 обсягу, а в Литву — 1/4.

Вітчизняні равлики завозять як сировину, вартість якої у 5 разів менша від готових продуктів. Середня ціна кілограма продукції становить $1. У зазначені країни продукція потрапляє охолодженою, обробляється і знову відправляється на експорт, але вже за ціною в середньому $6,5 за кг із Румунії і $5,5 за кг із Литви.

Кінцевими країнами-споживачами наших молюсків в основному є Франція, Угорщина, Італія і Польща.