друкувати


Україна втрачає ринки зерна: хто після Єгипту?

6 жовтня 2017, 08:18

Україна вже втратила ринок Єгипту, на черзі — ринки країн Азії. Про це повідомили в Українській зерновій асоціації.

Нагадаємо, що Україна втрачає другий за величиною експортний ринку пшениці — Єгипет — у зв'язку з новими вимогами щодо імпорту, які є сприятливими для її конкурента, Росії.

Українські аграрії з початку 2017—2018 маркетингового року експортували вже понад 10 млн тонн зернових і 1,3 млн тонн олійних. Але, попри непогані показники, які демонструє країна в останні роки, ми поступово здаємо окремі ринки своєму основному конкурентові — Російській Федерації. Зокрема, йдеться про Єгипет, який колись вважався одним з основних місць збуту для українських зернових.

Росія зібрала в цьому році на 10 млн тонн більше зерна, ніж очікувалося, що дозволяє їй вести агресивну політику і в експорті.

На думку президента Української зернової асоціації (УЗА) Миколи Горбачьова, країна-агресор може потіснити Україну і в Азії.

Єгиптяни змінили якісні показники, за якими вони купують пшеницю. Якщо до цього вони купували пшеницю з протеїном 11,5 і ми досить успішно з ними торгували, то з нинішнього сезону купують пшеницю з протеїном 12,5. А у нас такої пшениці в Україні — 15—20%, і ми вважаємо за краще залишити її в країні. Тому Україна і втрачає ринок Єгипту. І стає тут неконкурентоспроможною, наприклад, у порівнянні з Росією. Так що треба дати чіткий посил нашим виробникам: слід покращувати якість зерна», — зазначив Микола Горбачьов.

За його словами, зерновий ринок дуже конкурентний. І якщо раптом виявиться, що з Росії вантажити пшеницю вигідніше, Європа почне купувати пшеницю за меншою ціною.