друкувати


Cхвалено проект закону «Про приватизацію державного майна»

5 жовтня 2017, 14:21

Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів та перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов презентували проект закону 7066 від 04.09.2017 «Про приватизацію державного майна» в Комітеті з питань економічної політики. Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Уряд доопрацював проект закону після засідання Національної ради реформ та передав до Верховної Ради нову редакцію.

Проект закону передбачає поділ об’єктів приватизації на дві групи: велика приватизація і мала приватизація. Однак, відтепер проект закону визначає чіткий критерій поділу – великим держпідприємством вважатиметься компанія, вартість активів якої перевищує 250 млн грн. Об’єкти великої приватизації будуть продаватися із залученням інвестиційного радника – одного з інвестиційних банків зі світовою репутацією. Радник вивчатиме попит на об’єкт, шукатиме потенційних покупців, спілкуватиметься з ними та пропонуватиме стартову ціну.

Об’єкти малої приватизації будуть реалізовуватися виключно на електронних аукціонах.

Після засідання Національної ради реформи ми внесли зміни до процедури. Ми будемо виставляти активи доти, доки не знайдеться покупець, який запропонує найкращу ціну. При цьому ми протестуємо всі цінові рівні й максимізуємо прибуток держави від кожного об’єкту», – пояснив Максим Нефьодов.

Стартовою ціною об’єктів малої приватизації стане чиста вартість активів, або балансова вартість, якщо чиста вартість від’ємна. Якщо балансова вартість відсутня, то Фонд держмайна зобов’язаний вивчити попит на ринку та запропонувати стартову ціну. Якщо після вивчення попиту не вийде встановити стартову ціну, то буде використовуватись методика оцінки, визначена Кабінетом Міністрів. Перший етап аукціону - це класичний аукціон з підвищенням ціни. Якщо аукціон не відбувся, то об’єкт перевиставляється на такий самий класичний аукціон, але з дисконтом 25% від початкової ціни. Якщо об’єкт не продався і на цьому етапі, відбувається третій аукціон з дисконтом 50% від початкової ціни. За третім неуспішним етапом відбувається четвертий аукціон - з пониженням ціни, де відправною точкою є стартова ціна третього етапу.

Головне завдання Законопроекту – забезпечити довіру інвестора до процесу приватизації.

Рівний доступ до аукціонів малої приватизації, маркетингова кампанія великих об’єктів, можливість використовувати банківську гарантію замість внеску за участь в аукціоні - усе це розширює коло потенційних інвесторів», – додав Максим Нефьодов.

Закон також передбачає можливість застосування до договору купівлі-продажу, за згодою сторін, права іноземної держави та проведення міжнародного арбітражу.

Комітет економічної політики схвалив проект закону “Про приватизацію державного майна” в редакції Уряду та рекомендував його до першого читання.