друкувати


Україна годує Європу дешевим маслом

5 жовтня 2017, 09:12

За 8 місяців поточного року експорт вітчизняного вершкового масла склав 18 тис. т, що у півтора разу перевищує показник за весь 2016-й і є рекордом за останні десять років. Про це повідомляє Landlord.ua.

Нагадаємо, що раніше було названо основних імпортерів українського вершкового масла.

Основні споживачі українського масла — Туреччина, Грузія, Казахстан та Молдова. Все активніше товар експортується до ЄС.

Торік із загальних 12 тис. т на європейський ринок було поставлено 741 тонну. За першу половину нинішнього року — вже 1 300 т. Це при тому, що піврічна квота на вершкове масло становить 900 т. Отже, 400 тонн експортовано з доплатою 10% мита.

До кінця року квоту буде використано на 100%, прогнозують експерти.

Основна перевага українського масла на європейському ринку — його ціна. В середньому вітчизняна продукція коштує 4,3 $/кг, тоді як загалом вартість закупленого країнами ЄС масла складає від 4,8 до 5,4 $/кг», — пояснює аналітик аграрних ринків УКАБ Дар’я Гриценко.

Нині в Європі спостерігається ріст цін на масло. Це впливає не тільки на попит, а й на пропозицію. За даними Єврокомісії, виробництво масла в першому півріччі скоротилося на 5,5%.