друкувати


Чому землі за межами населених пунктів все ніяк не віддадуть громадам?

5 жовтня 2017, 07:13

Законодавча епопея щодо передачі земель за межами населених пунктів місцевим громадам продовжилася реєстрацією нового законопроекту, котрий внесено народними депутатами як альтернативний до урядового законопроекту №7118. Про це повідомив народний депутат України, голова земельного підкомітету Аграрного комітету ВРУ Олег Кулініч на своїй сторінці у Facebook.

Авторами нового законопроекту №7118-1 стали 34 народних депутати, зокрема, більшість членів Аграрного комітету. Головна відмінність від законопроекту №4355, який уже пройшов перше читання у Раді та друге читання в Аграрному комітеті, в тому, що новим законопроектом землі за межами населених пунктів передаються лише об’єднаним територіальним громадам.

«Ця норма є ключовою в позиції уряду, який вважає це ваговим стимулом для пришвидшення процесу об’єднання територіальних громад, і в даному випадку ми (Кулініч та група депутатів. — Ред.) як автори альтернативного законопроекту залишили її і в нашому документі», — розповів нардеп.

Він додав, що водночас законопроект №4355, який передає землі за межами населених пунктів у власність об’єднаних територіальних громад і в розпорядження тих громад, які ще не об’єдналися, готовий до прийняття у другому читанні.

Хочу нагадати, що реєстрація альтернативного законопроекту ніяк на нього не вплинула, і він нікуди не зник. Втім, саме відсутність політичної волі, як на мене, є єдиною причиною, чому він досі ще не прийнятий як закон», — констатував Кулініч.

За його словами, новий законопроект зареєстровано з метою зберегти основні положення старого.

Якщо урядовий законопроект буде винесений на голосування раніше за законопроект №4355, ніхто, на жаль, не змусить розглядати законопроект №4355 у комплексі з цим законопроектом. Відповідно, якщо урядовий законопроект приймуть, усі норми законопроекту №4355 буде втрачено. А це не лише передача земель за межами населених пунктів, це й питання контролю, і повноваження з затвердження містобудівної документації та нормативної грошової оцінки земель за межами населених пунктів. Це також порядок встановлення і зміни меж територіальних громад, порядок передачі до приватної та комунальної власності земель колишньої колективної власності тощо. Всього перерахованого немає в урядовому законопроекті, а це величезний комплекс корисних і вкрай важливих норм», — підсумував Олег Кулініч.