друкувати


Долар продовжить дорожчати на покупках аграріїв

4 жовтня 2017, 18:10

Курс долара невблаганно йде вгору: міжбанківська торгівля 3 жовтня завершилася його зростанням на 9 копійок, і фіксацією в рамках 26,71—26,73 грн/$. Про це повідомляє UBR.ua.

Нагадаємо, з використанням режиму квазіакумуляції ПДВ 30 сільгосппідприємств отримали понад 70% бюджетних дотацій.

Наразі фінансисти чекають зближення безготівкового та готівкового курсів.

Підвищена закупівельна активність банків з іноземним капіталом пояснюється досить просто — великими закупівлями долара під іноземних клієнтів, які виводять зароблену валюту на батьківщину.

«Вже сьогодні спостерігається підвищений попит на валюту з боку компаній-нерезидентів для виплат дивідендів», — підтвердив директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Начальник управління дилінгових операцій Райффайзен Банку Аваль Юрій Гриненко прогнозує, що, швидше за все, на найближчі кілька днів припаде пік таких придбань. А на наступний тиждень і далі будуть поодинокі покупки.

У той же час буде працювати другий, не менш важливий фактор, — готівковий. Банкіри хором говорять про підвищений попит на кеш.

Частково спостерігається трохи запізніла реакція населення на курсові прогнози Мінфіну на 2018 рік (30,1 грн/$) — люди, побоюючись девальвації гривні, конвертують свої заощадження. Хоча більша частина покупки забезпечується не людьми, а бізнесом. Аграрії зараз здають трейдерам зерно та іншу продукцію, і намагаються тут же конвертувати отриману від них гривню в долар. Гривні поки достатньо, тому й валютний попит стабільний», — пояснив Гриненко.

Через аграрні закупівлі бізнесу стрімко злітає готівковий курс долара. 3 жовтня він піднявся до максимуму за останні місяці — 27,10 грн/$. Звичайно, в такій ситуації банкам вигідніше продавати долар у готівковому вигляді, ніж затарювати міжбанк.