друкувати


На Рівненщині викрили схеми незаконного видобутку бурштину

21 березня 2016, 13:13

Місцеві старателі не проти легалізації бізнесу, навіть навпаки - бо хочуть мати гарантії захисту від бандитів. Мешканці села Єльне, де цього тижня "бурштинова мафія" влаштувала розбірки зі стріляниною, бояться говорити на камеру, бо знають: "бандити", які приїжджали, – спалять хати та вб'ють, йдеться у сюжеті ТСН.Тиджень. За словами місцевих, їхні сусіди з селища Рокитне хотіли не лише працювати на паях єльненців, а ще й отримувати частку з видобутку місцевих селян.

"Вони беруть з людей гроші – з району – їм платять чи 100, чи 200, чи 500 доларів. І приїжджають на нашу територію. Люди чужі. Ми питаєм: "Від кого?" Вони кажуть: "От Смичка Валєри". Там такі є бандіти, Шершень. Ще ми їх не чіпали – вони мили помаленьку, мили. Тепер вони поставили ультиматум, що будем платити і ми, місцеві", - розповіли старателі. Вперше ТСН.Тиждень голосно заявив про цю проблему майже рік тому, але на законодавчому рівні зрушень – ще й досі жодних. Тому бурштинова мафія на Рівненщині не просто існує, а процвітає і працює в кооперації з правоохоронцями.

Проти неї вже об'єднуються такі села, як Єльне. Їх у народі прозвали "бурштинові народні республіки", в яких давно вже живуть за своїми законами. "Вночі зараз роблять ті, хто робить з "кришею", бо їм треба, щоб їх менше бачили люди. Люди, що без "криші", роблять вдень, тому що вони роблять по своїм схемам", - розповів інформатор ТСН.