друкувати


Аграрії пропонують створити окремий земельний суд

4 жовтня 2017, 10:09

У ході відкриття ринку землі потрібно завершити реформу децентралізації та провести судову реформу, в рамках якої створити спеціалізовані земельні суди. Таку думку висловили Іван Кунь, фундатор проекту «Земельна відповідь» та Анастасія Рінгіс, директорка з розвитку цього проекту в ефірі «Громадське Радіо».

Нагадаємо, що раніше було названо найбільших спекулянтів земельної теми серед політичних партій.

Організатори проекту «Земельна відповідь» зазначили, що для реалізації земельної реформи в Україні потрібні певні передумови.

За словами засновника проекту, всього таких речей небагато:

Треба говорити про роботу, яка складається з трьох частин. Це якісна децентралізація, судова реформа: суди, які працюють, і механізми захисту прав власності, які працюють, і третє — це уже земельна реформа. Це все можна робити паралельно, і починати вже сьогодні. Але ми бачимо, що якщо те, що є, допомогти не може — треба створювати такі інституції, які будуть допомагати», — розповів Іван Кунь

Анастасія Рінгіс додала, що наразі Україна перебуває в процесі формування, тому уряд та суспільство мають шукати спільні шляхи рішення проблем.

Наприклад, створити земельний суд, окремий, який буде чітко працювати з цим питанням, і вирішуватиме ті проблеми, котрі виникають у власників землі, і ті спори, які виникають під час розподілу. Це має бути дієвий механізм», — підсумував Іван Кунь.

Довідково: проект «Земельна відповідь» стартував у середині червня. Організатори мають намір протягом двох-трьох місяців, за участю експертів із різних сфер суспільного життя України, сформулювати можливі моделі земельної реформи.