друкувати


Близько 8 млн га землі обробляються "в тіні"

4 жовтня 2017, 08:21

Збільшити держпідтримку агросектору можна за рахунок виведення з тіньового обігу сільськогосподарських земель, які перебувають в обробітку, але з яких не сплачуються податки. Таку пропозицію під час засідання Аграрного комітету ВР озвучив Леонід Козаченко, народний депутат України, президент УАК.

Засідання комітету відбулося сьогодні, 3 жовтня, за участі першого заступника міністра аграрної політики і продовольства України Максима Мартинюка. Головне питання — розгляд проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

«Дуже важливі пропозиції мають народні депутати. Зокрема, держпідтримку агросектору пропонується збільшити на 2 млрд гривень — до 8,5 млрд грн», — зазначив Леонід Козаченко під час виступу.

За його словами, основним джерелом коштів може стати вирівнювання оподаткування земель с/г призначення.

У мене є офіційна відповідь із ДФС, де зазначено, що так званий єдиний податок в Україні сплачується з 18 млн 843 тис. га. Це говорить про те, що у нас приблизно 32% с/г землі (10 млн га) нібито не обробляється. Але ж ми знаємо, що це не так. За словами фахівців, близько 2 млн га — це дійсно землі, непридатні для вирощування культур. Але 8 млн га перебувають у тіньовому обігу», — наголосив Леонід Козаченко.

Механізм виведення сільськогосподарських земель з тіньового обігу досить простий

Йдеться про те, щоб на ці землі накладати податок у розмірі близько 750 грн/га (це фіксований податок+ПДФО). Якщо власник показує, що ця земля офіційно передана в оренду, він не сплачує податок. Якщо не показує — сплачує. Створено депутатську групу, яка готова прописати й подати проект змін до законодавства, щоби встановити цей податок. Я просив би депутатів це врахувати», — додав Леонід Козаченко.

Він зазначив, що додатковими джерелами коштів можуть бути також виведення з "тіні" виробників підакцизних товарів, зокрема, алкогольних виробів та спирту, і приватизація держпідприємств в аграрному секторі.

Також Леонід Козаченко озвучив низку пропозицій з боку громадських організацій. Зокрема, аграрні об’єднання пропонують «переформатувати» програму компенсації вартості сільгосптехніки. В проекті держбюджету-2018 на неї передбачено близько 1 млрд грн. Але розрахунки показують, що аграрії не зможуть використати цю суму.

Й у громадських організацій, і депутатів є спільна думка щодо компенсації вартості сільгосптехніки. В поточному році ця сума сягне максимум 180 млн гривень. Тобто, щоб використати 1 млрд компенсацій, аграрії повинні купити в декілька разів більше техніки, ніж у цьому році. Це нереально», — підкреслив президент УАК.

Щоб невикористані кошти не «згоріли», суму, передбачену на компенсацію вартості техніки, краще зменшити, а решту спрямувати на дотації розвитку сільгоспвиробництва (так звану квазіакумуляцію), зазначають громадські об'єднання.