друкувати


Київщина стала лідером зі зростання цін

3 жовтня 2017, 19:21

Із переліку 23 соціальних продуктів Київська область є лідером у зростанні ціни на 5 продуктів, серед яких чорний та білий хліб, яловичина, сало та цукор. Про це повідомив генеральний директор Асоціації Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що не лише соціальні продукти, а й українське сало стає все більш дорожчим не тільки серцю, а й гаманцю.

За словами Дорошенка, у «цінових перегонах» трішки поступилося Закарпаття, де подорожчали 4 найменування продуктів, а саме — свинина, м’який сир, морква та буряк.

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж проаналізували, як змінилася ціна на продукти харчування в кожному регіоні України з початку року, тобто з 10 січня по 20 вересня.

На жаль, картина сумна, і говорить про те, що не працюють державні органи, які б контролювали ціни у регіонах», — констатує директор Асоціації.

За даними Державної служби статистики України, найбільше подорожчав продукт №1 — хліб у Київській області. Так, зокрема, «соціальний» білий та чорний хліб додали 37%. Середній показник по всіх регіонах України подорожчання білого хлібу — 14%, а чорного — 15%.

Київщина також є «лідером» зі зростання цін і на український національний продукт — сало — на 75%, тоді як у середньому по Україні сало подорожчало на 42%. «На передовій» зі зростання цін і яловичина — на 45%. Середній український показник росту ціни — 26%», — зазначив Дорошенко.

За даними Асоціації, свинина й куряча тушка найбільше додали в ціні відповідно у Чернівецькій — 57% і Тернопільскій — 41% областях. Від початку року свинина в середньому подорожчала на 44%, а курка у тушці — на 31%. Молоко найбільше зросло в ціні на Буковині — на 22%, тоді як по Україні цей продукт подорожчав на 13%.

Миколаївська область є одноосібним лідером із зростання цін на сметану і вершкове масло — на 22%. Всеукраїнське середнє зростання вартості сметани склало 14%, а вершкового масла — 9%. Найдорожчим цукровим регіоном є Дніпропетровщина, де з початку року ціна зросла на 11%, а по Україні — на 8%», — підраховує експерт.

І додає, що картопля більше зросла в ціні на Вінниччині 24%, капуста — у Сумській області, на 75%, морква — на Житомирщині — 122%, цибуля — на Рівненщині, на 62%. Середній показник зростання ціни з початку року по всіх регіонах України картоплі складає 16%, капусти — 48%, моркви — 84%, цибулі — 40%.

І як же без гречки та яєць?! Гречана крупа по Україні подешевшала на 20%. Найменше впала ціна гречки на Вінниччині — на 15%. Яйця курячі від початку року в середньому просіли на 12%. Найменше яйця подешевшали на Черкащині — на 5%», — підсумовує Олексій Дорошенко.