друкувати


Говорили-балакали: яких іще змін очікувати в нарахуванні дотацій?

3 жовтня 2017, 12:17

Експерти та учасники ринку пропонують змінити механізм розподілу бюджетних дотацій. Про це йдеться у спецпроекті AgroPolit.com «Дотаційний» скандал із відстрочкою у 9 місяців».

Нагадаємо, що раніше депутати також пропонували переглянути механізм бюджетних дотацій.

Наразі пропонується два основні шляхи виходу з «глухого кута». По-перше, потрібно обмежити можливі суми дотацій (пов’язані особи однієї групи зможуть отримати не більш ніж 150 млн грн на рік).  По-друге, дотації розподілятимуться виходячи з нарахованих податкових зобов’язань за дотаційною діяльністю. Не сума, сплачена до бюджету, а нараховані зобов’язання. Податковий кредит не впливатиме на суму дотації.

Голова парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк (Радикальна партія) у коментарі AgroPolit.com заявив, що нинішній механізм дотацій підтримує сильних виробників, тоді як потрібно спрямувати дотації на розвиток фермерських та особистих селянських господарств. Пропозиція радикалів виглядає наступним чином:

Цей пакет законопроектів про запровадження аграрно-сировинного збору — це спеціальний бюджетний платіж, який має сплачуватися експортерами необробленої аграрної сировини, тобто, експортуєш зерно, кукурудзу, інші сировинні товари  — то сплачуй 3% до спецфонду бюджету. Це понад 7 млрд грн, які можна реально спрямувати на підтримку розвитку с/г, причому, саме тваринництва».

На думку Галасюка, такий підхід — найоптимальніший, адже гроші зі спецфонду автоматично нараховуватимуться фермерським господарствам без щорічного узгодження бюджету.

Не має бути підтримка зосереджена на найсильніших галузях і компаніях. Треба підтримувати мале фермерство, першочергово — тваринництво. Справедлива й гарантована на рівні закону модель наповнення, щоб не шукати їх кожного року, а автоматично наповнювати спецфонд із сировинного експорту», — наголошує він.

Андрій Вадатурський пропонує зменшення ставок кредитів, що, на його думку, оживить банківський сектор, дасть можливість фермерам вийти з тіні.

На думку нардепа з бюджетного комітету Олега Медуниці, замість великих підприємств та експортерів, уряд має підтримувати фермерів та нішеві напрямки.

Нам потрібно допомагати тим, кого треба поставити на ноги  — фермерам, тим, хто хоче обробляти власний пай, посадити сад, хто вирощує овочі», — підсумував він.