друкувати


Україні загрожує дефіцит гарної картоплі: яких очікувати цін?

3 жовтня 2017, 09:25

Цього року урожай картоплі може виявитися гіршим, ніж очікувалося, а ціни підуть вгору вже за два тижні. Про це повідомляє ubr.ua.

Нагадаємо, в Україні будують потужний крохмальний завод.

Перш за все, йдеться про якість товару.

Президент Української асоціації виробників картоплі Микола Гордійчук розповів, що в цьому році практично немає врожаю картоплі. А населення, навіть із головних картопляних країв — Львівської, Волинської та Тернопільської областей, скаржиться на поганий врожай.

За словами Гордійчука, зараз умови для збирання врожаю дуже хороші. Чого не скажеш про період, коли бульби визрівали. Пізні заморозки частково занапастили урожай тих, хто рано посадив картоплю. А тижнева 40-градусна спека вдарила по пізніх сортах. Що й не дозволило сформувати урожай, на який розраховували аграрії.

Поки зібрано не більше половини врожаю. Перепади температур погано вплинули на якість картоплі під час її дозрівання. Зараз у деяких регіонах теж дуже сухо, в ґрунті — «грудка», яка травмує коренеплоди. Така картопля погано зберігається. Тому поки важко робити прогнози про те, багато чи мало буде картоплі в Україні. Це буде ясно через два тижні», — зазначив експерт.

Однак, щоб переробка була вигідною картоплярам, згідно з розрахунками асоціації, врожайність цієї культури повинна становити мінімум 50—55 т/га. А нинішні показники сягають у середньому 27—30 т/га.

Зараз на оптових ринках країни картопля продається по 3—3,5 грн/кг. Ще в серпні середні оптові ціни перебували в межах 3,5—4,4 грн/кг, а в магазинах кілограм картоплі можна було купити за 5—5,5 грн.

Як пояснив експерт аграрних ринків УКАБ Євген Дворник, зазвичай у липні—вересні ціни на картоплю найнижчі, а потім, починаючи з жовтня, ціни поступово починають іти вгору. Тому відносно низькі ціни на овочі протримаються ще 2—2,5 тижня. Можливе навіть невелике спадання цін у міру нарощування збирання. Але потім ціни невблаганно підуть вгору.

На формування кінцевої ціни цього продукту може трохи вплинути й експорт. Хоча картопля вважається не найвигіднішим для цього продуктом: важить він багато, займає великий обсяг, а коштує не надто дорого.