друкувати


Після відкриття ринку землі її ціна зросте на 76,7%

4 жовтня 2017, 09:18

Якщо земля буде продаватися на аукціонах, які виключають корупційну складову і дозволяють найбільш ефективному власнику отримати землю, орендні ставки виростуть у декілька разів. Про це йдеться у дослідженні компанії IMF group of Ukraine.

А відтак, упродовж 2 років після лібералізації ринку, вартість землі зросте на 76,7%. На думку експертів, ріст орендних ставок на землю впливають на формування її цінової динаміки після зняття мораторію.

«Перевищення орендних ставок, які орендатори були готові заплатити, свідчить про те, що існує розрив між ринковою вартістю землі та її нормативною грошовою оцінкою. Тоді виникає питання щодо відсоткового співвідношення орендної ставки та нормативної грошової оцінки. Спираючись на класичні праці мікроекономістів, ця ставка повинна прирівнюватися до реальної ставки за депозитами. В Україні вона складає 1,5—2%. Однак, навіть якщо проігнорувати цей факт,  ціни на землю впродовж 2 років після запуску ринку зростуть на 76,7%», — йдеться у дослідженні.

Так, ціна на землю зросте із $1100 до $1943. Це станеться у тому випадку, якщо Україна піде своїм шляхом, не використовуючи досвід пострадянських країн у питанні запуску ринку землі. (перша новина).

Також експерти стверджують, що різкого обвалу цін, які передбачають деякі економісти, не буде.

Землі, які мають обвалити ринок, уже на ньому присутні, тож після скасування мораторію просто зміниться форма їхньої передачі», — пояснюється у матеріалі.

За даними дослідження, протягом 2—3 років після встановлення внутрішнього ринку землі виникне попит на 1,12 млн га землі.

Держгеокадастр передбачає зростання попиту до 1,4 млн га.