друкувати


Земельна реформа збільшить ВВП на 1,5% — точка зору

2 жовтня 2017, 14:29

Скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель — сьогодні найбільше, що може зробити український уряд, щоб прискорити економічне зростання та створення робочих місць, зокрема, у сільській місцевості. Таку точку зору висловила директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен у своєму блозі на «Економічній правді».

Нагадаємо, що Світовий банк очікує прийняття земельної реформи в Україні цієї осені.

За її словами, на Україну припадає третина всіх чорноземів світу (43 млн га), проте українські врожаї — це лише частка від того, що збирається в інших європейських країнах, де земля не має такої якості.

Кахконен зазначила, що головна причина в тому, що у землекористувачів надто мало стимулів інвестувати в управління земельними ресурсами, адже ні власники, ні користувачі не знають, коли та як буде скасовано мораторій і чи це відбудеться взагалі.

Понад те, залучення кредитів нині — доволі важка та дорога процедура, оскільки землю не можна використовувати як заставу. Змістовна реформа земельної галузі повинна включати стимули для довгострокових інвестицій та належного управління земельними ресурсами, доступу до кредитування та перевання землі її найпродуктивнішим користувачам. У результаті продуктивність сільськогосподарської галузі може розширити річний обсяг виробництва на $15 млрд та збільшити ВВП приблизно на 1,5%», — підрахувала директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України.

Також вона додала, що це сприятиме збільшенню доходів — до $2 млрд від одноразового продажу державних земель та $250 млн щороку від їхньої оренди.

Такий результат абсолютно можливий, якщо уряд доведе до логічного завершення те, що він робить на кількох фронтах. По-перше, забезпечення прозорості ринків земельних ресурсів. Інтегрованості та точності інформації з реєстру та кадастру. Ціни на оренду та купівлю земель мають бути доступні для громадськості, а всі угоди повинні бути прозорими. Використання електронних послуг у Кадастрі та обов’язкові електронні аукціони на оренду державних земель мають поширюватися і на їхні продажі. По-друге, інформування власників землі про їхні права — розширення технічних та операційних можливостей Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зі створенням Омбудсмена ринку землі», — уточнила експерт.

За її словами, держава також має сприяти доступу до фінансування для фермерів.

В Україні мораторій на продаж землі не дозволяє її власникам використовувати свій найбільш цінний актив як заставу. А це унеможливлює доступ до кредитування, що дозволяло б розширювати виробництво чи започатковувати нові бізнеси. За належного керування, прозорі ринки продажів сільськогосподарських земель сприятимуть залученню таких потрібних інвестицій та дозволять банкам кредитувати фермерські сім’ї, малі й середні підприємства на селі», — підсумувала Сату Кахконен.