друкувати


Представлено порівняльний аналіз законопроектів про земельну децентралізацію

29 вересня 2017, 10:27

Три роки тому децентралізація почала крокувати шляхом реформ семимильними кроками, поки не спіткнулася об камінь-законопроект №4355, яким планувалося передати державні землі у розпорядження органів місцевого самоврядування. Чому уряд відклав законопроект, та дав доручення розробити інший — читайте у матеріалі AgroPolit.com «Між двох законопроектів ― у що впирається фінал децентралізації».

Нагадаємо, що уряд схвалив законопроект, який дозволяє об’єднаним територіальним громадам розпоряджатися своїми землями.

За результатами опитування, яке провів серед експертів, виявилися як прихильники, так і противники старого законопроекту.

Директор Інституту розвитку територій, консультант голови Верховної Ради України Юрій Ганущак вважає новий законопроект №7118 доцільнішим та конкретнішим.

Народний депутат із БПП, заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко вважає, що старий законопроект був хорошим і правильним, але надто великим. Проте нардеп зазначив, що основне питання  — це передати державні землі громадам.

Проектний менеджер аграрної реформи Національної ради реформ Олег Проценко, на відміну від інших експертів, говорить про те, що ці два законопроекти не виключають існування одне одного і можуть спокійно співіснувати.

З ним погоджується і керівник програми практичної політики, експерт Інституту Політичної Освіти Олександр Солонтай, але додає, що законопроект №4355 був усе ж кращим.