друкувати


Українцям пропонують зробити «щеплення» для розвитку конкурентоспроможності

28 вересня 2017, 12:18

Україні терміново потрібна програма посилення конкурентоспроможності для всієї  економіки. Таку точку зору в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com озвучив голова Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв.

Нагадаємо, що Комітет сьогодні не бачить небезпечних цінових сигналів за більшістю продуктових ринків, окрім м’яса птиці.

«25 років в Україні «гасять пожежі», але нічого системного не будують. У 1992 році була програма демонополізації, після цього нічого подібного з розвитку конкуренції не було. Зараз є програма від уряду на три роки, котра має на меті стратегічну мету — розвиток конкуренції. Водночас менталітет у багатьох галузях лишився радянський — захищати виробника, протекціонізм, дотації, замість того, щоб розвивати вільний ринок. Я хотів би, щоб люди перестали думати так, як думали сто років тому. Нам треба зрозуміти, що конкуренція — це не погано, тож просто потрібно дотримуватися правил», — говорить він.

На думку Терентьєва, «сьогодні в Україні є різні відомства, але всі вони не прагнуть розвитку конкуренції».

У міністерств немає КРІ з розвитку конкурентоспроможності галузей. Є лише — «допомогти наявним гравцям», «дотації», «розвинути конкуренцію». Українцям терміново потрібне щеплення для розвитку конкурентоспроможності», — вважає він.

Як  це зробити? Зі свого боку голова АМКУ запропонував низку змін для відомства.

Перше — хочу зробити Комітет ефективною злагодженою структурою, яка компетентно працюватиме на попередження порушень. Друге — розробити національну програму розвитку конкуренції. Я хочу, щоб при слові «конкуренція» і «монополізм» люди перестали думати про Антимонопольний комітет, бо в кожного відомства є своя робота і працівники, які за це відповідають», — пояснює він.

По-друге, потрібно посилити фінансові тили відомства, щоб утримувати  якісні кадри.

80% нашого бюджету — фонд заробітної плати. Не вистачає фінансування, бо систему оплати праці потрібно реформувати. Можна це зробити, оптимізувавши структуру, взявши на більші зарплати справді висококласних професіоналів. Але тільки це не вихід. Тому ми домовилися з Мінфіном, щоб збільшити фінансування з 157 млн грн до 191 млн грн. Саме ця цифра на сьогодні знаходиться в проекті бюджету на 2018 рік. Це було б суттєвою підтримкою для нас. Я хочу, щоб середня зарплата в АМКУ складала не менше 10 тис. грн, голови департаменту — на рівні 40 тис. грн. І працюю над тим, щоби це стало можливим. Адже дуже важливо зламати стереотип, що на державній службі потрібно працювати багато й за копійки. Якщо зрівняти нашу зарплатню із оплатою праці в інших відомствах, то ми стоїмо в кінці, як і минулого року», — говорить  він.

За оцінками Терентьєва, побудувати ефективний АМКУ — «справа не одного дня, а питання 3—4 років».

Суспільство ж чекає швидких результатів. Потрібно сформувати систему, навчити людей — це все складна й системна праця…  Робити справу — це не пости у «Фейсбуці» писати. Бізнесмени повинні навчитися бути «джентльменами» в умовах конкурентного ринку без участі Антимонопольного комітету», — зазначає він.