друкувати


АМКУ не має претензій до хімічної компанії Коломойського, дослідження підприємств Фірташа тривають

1 жовтня 2017, 12:43

У кінці 2017 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) обіцяє завершити дослідження щодо зловживанням монопольним становищем групою компаній Ostсhem Дмитра Фірташа. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів голова АМКУ Юрій Терентьєв. Нагадаємо, що з серпня 2017 року Комітет зобов'язав виробників мінеральних добрив щомісяця надавати інформацію про ціни на цьому ринку, обсяги виробництва міндобрив, реалізації на внутрішньому ринку й на експорт. А 13 липня 2017 року він визнав факт зловживання монопольним становищем на ринку мінеральних добрив підприємствами Дмитра Фірташа.

Читати до теми: Ринок хімічних добрив — на межі апокаліпсису? 

Навіщо ж Комітет проводить контроль за цінами виробників Терентьєв пояснив так: «Маючи можливість постійно моніторити ситуацію, ми працюємо на випередження різного роду коливань цін».

Щодо розслідувань на ринку хімдобрив, то ситуація обіцяє прояснитися на кінець року. «Дослідження за групою компаній Ostсhem Дмитра Фірташа щодо зловживання нею монопольним становищем на ринку добрив триває. З другого боку є паралельне розслідування Міжвідомчої групи з торгівлі щодо введення антидемпінгових мит. Ці два процеси конфліктують між собою, бо українські виробники говорять, що їхня діяльність ускладнює демпінговий імпорт з Росії. Тому АМКУ проаналізував ситуацію на українському ринку добрив, сформував результати розслідування і відправив суб’єктам ринку, зараз додатково вивчаємо ситуацію. Але за цим ринком ми уважно спостерігаємо, бачимо зміну частки гравців, зростання імпорту з РФ, зупинку українських заводів та інше. До кінця 2017 року очікуємо завершення розслідування щодо зловживання монопольним становищем на ринку добрив групою компаній Ostсhem», — пояснює він.

При цьому голова АМКУ додав, що діяльність хімічної компанії Ігоря Коломойського («ДніпроАзот») «аналізували, але справи не відкривали, бо не знайшли підстав».