друкувати


В українського уряду немає бачення розвитку фермерства

30 вересня 2017, 07:18

На сьогоднішній день в українського уряду немає чіткого бачення розвитку фермерства. Про це розповіла координатор Аналітичного центру Аграрного союзу України Лариса Старікова в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com під час круглого столу «Український ринок зерна: ефективне регулювання для світового лідерства» в Києві.

Нагадаємо, що 27 вересня сайті Кабінету Міністрів була опублікована Концепція розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018—2020 роки. Проте, деякі експерти не погоджуються з таким порядком подій.

За словами Старікової, привести фермерство «до ладу» можливо за декілька років.

«Це залежить від політики. Не від того, хто що казав у Верховній Раді, а, наприклад, від таких планів, як Стратегія 2030, яку намагалися писати та врешті-решт зайшли у глухий кут. Політика — це розуміння того, що ми робимо, в який час і який результат хочемо бачити. Так от, щодо фермерів наразі немає політики», — зазначила експерт.

За її словами, сьогодні державна підтримка — це той випадок, коли віз поставили спереду коня.

Спочатку з’явилися гроші, а потім почали думати на кого їх розподіляти. Насправді, спочатку має бути політика, бачення. Потім — законодавство, як інструмент реалізації. А у нас вийшло так, що політики немає, законодавство розхитане, але є гроші. Гроші повинні йти на реалізацію певного бачення, а оскільки його немає, то вони «бовтаються на всіх вітрах». Тому й вийшло так, що «кури їх з’їли», — підсумувала Лариса Старікова.