друкувати


Мартинюк розповів про 1 млн га землі для продажу — офіційно

20 березня 2016, 15:40

Про це голова Держгеокадастру Максим Мартинюк розповів в інтерв’ю «Деркало тижня». Нагадаємо, що нещодавно прем’єр Арсеній Яценюк оголосив, що до продажу готується 1 млн га державних земель.
«Згідно з даними кадастрового реєстру, у нас є трохи більше 10 млн га державних земель. Як правило, вони або здані в оренду, або перебувають у господарському віданні держпідприємств. Наприклад, понад 1 млн га володіють підприємства та інститути, наприклад садівництва й рослинництва Академії наук. Водночас ми в кадастрі бачимо близько 2 млн га незайнятої та нікому не переданої в користування землі», — пояснив він.
Він запевнив, що ніякого продажу в одні рук не готується.

«Жодного окремого масиву землі ні в мільйон гектарів, ні навіть у кілька тисяч попросту немає. Це будуть сотні наділів по 20–50–100, може, 200 га в усіх 25 областях. Процес продажу цих наділів, за нашими прогнозами, триватиме близько двох років. Повторюся, ці ділянки будуть продаватися на сотнях прозорих аукціонів, які пройдуть у всіх областях країни. У результаті ми одержимо нарешті ринкову ціну для різних ґрунтів і регіонів. І я переконаний, що буде великий інтерес інвесторів до торгів. Тому що найвищу ціну заплатять ті, хто реально має намір займатися сільським господарством на цих землях, одержавши їх у приватну власність. А державі після десятиліть мораторію такий пілотний проект нарешті дасть можливість запустити ринковий механізм, увести землю в економічний обіг і наситити частину галузей кредитним ресурсом», — підсумував голова Держгеокадастру .