друкувати


Антимонопольний комітет: ринок гречки сьогодні «не в червоній зоні»

30 вересня 2017, 08:19

Антимонопольний комітет України (АМКУ) постійно моніторить цінову ситуацію на ринку основних аграрних продуктів і наразі щодо більшості з них не бачить підстав для втручання. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів голова АМКУ Юрій Терентьєв. Він також пояснив причини зростання цін на ринку харчових продуктів і додав, що Комітет розпочав дослідження ринку м’яса птиці.

Терентьєв розповів, що із середини 2017 року в АМКУ змінили внутрішню структуру: створили департаменти, які постійно відслідковують ситуацію на ключових ринках (споживчі товари, послуги, ПЕК та ЖКГ тощо). «Так, наприклад, департамент вивчення товарних ринків включає кілька блоків: роздрібна торгівля, товари народного споживання та ринки АПК. Його першочергове завдання — постійний моніторинг ринків споживчих товарів, які є чутливими до інфляційних процесів, впливаючи, як наслідок, на купівельну спроможність населення. Комітет активно вивчає аграрні ринки та постійно відстежує цінові тренди з відкритих джерел, а також співпрацює із великими гравцями роздрібної торгівлі, завдяки котрим ми можемо відслідкувати, як змінюється попит, цінова реалізація тощо», — розповідає він. Оскільки трудові ресурси Комітету обмежені, то існує система пріоритетності моніторингу ринків.

Окрім м’яса птиці дивимося на ринки-замінники — свинина й телятина... Традиційно у фокусі АМКУ сире молоко (часто виникають проблеми із закупівельними цінами) та молочні продукти. Ринок гречки сьогодні не в «червоній зоні»: наразі падіння ціни становило 35% різниці у порівняні з минулорічними показниками», — пояснив Терентьєв.

АМКУ також прискіпливо дивиться на ще деякі ринки: «Суттєво додали у вартості овочі та фрукти, що пояснюється зменшенням урожаю під впливом погодних факторів. Також бачимо зростання вартості хліба та яєць курячих. За останніми двома групами спостерігаємо й поки що не бачимо небезпечної тенденції. Але першочерговою для АМКУ сьогодні є цінова ситуація на ринку м’яса, зокрема, курятини», — говорить  він

На запитання видання, чи  є монополія на ринку соняшникової олії голова АМКУ  відповів:

Ціна на соняшникову олію стабільна. З початку року на 1 серпня ціна отримала +0,95% що може бути пов’язано як зі збільшенням цін на сировину, так і з кон’юнктурою цін на світовому ринку (Україна посідає перше місце у світі за експортом олії соняшникової). Тобто, ринок достатньо концентрований, але цінова поведінка ключового суб’єкта не дає підстав АМКУ фокусуватися на цьому ринку. Ринкова поведінка суб’єктів прийнятна».