друкувати


Антимонопольний комітет пояснив причини зростання цін на харчові продукти

28 вересня 2017, 09:43

Антимонопольний комітет України (АМКУ) не бачить небезпечних цінових сигналів за більшістю продуктових ринків, окрім м’яса птиці. Про динаміку цін на споживчих ринках в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів голова АМКУ Юрій Терентьєв. Нагадаємо, нещодавно НБУ повідомив, що інфляцію розганяють ціни на овочі та м’ясо. Так,  ціни на свинину підвищились НА 20%,  а на птицю — більше.

 «Різко зросла ціна на товари м’ясної групи (яловичина, свинина, птиця). Якщо говорити про перші два ринки (яловичина, свинина), можна зазначити, що їхня структура є відносно конкурентною, а причина зростання зумовлена, здебільшого, об’єктивною низкою факторів. Так, за даними моніторингу ДССУ, в середньому по Україні у серпні 2017 року, в порівнянні з січнем, спостерігається збільшення цін на 42,36%, що пов’язано з обмеженою пропозицією на ринку внаслідок наявності спалахів АЧС на території України й одночасним збільшенням експорту свинини (за період січня — червня 2017 року, за даними МінАПК, експорт свинини збільшився в 2,2 разу проти відповідного періоду минулого року)», — пояснює він.

Аналогічна ситуація з яловичиною, додав він.

За даними моніторингу ДССУ, в середньому по Україні у серпні 2017 року (порівняно із січнем) спостерігається збільшення цін на 18,46%, що може бути пов’язано з обмеженою пропозицією на ринку внаслідок збільшення експорту (зростання експорту яловичини, за даними МінАПК, за січень — червень 2017 року +47,5% до відповідного періоду минулого року). Серед основних факторів, які впливають на собівартість виробленої продукції, є вартість комбікормів та інші матеріальні витрати, частки витрат на які у собівартості виробленої продукції складають, відповідно, близько 56% і 19% — для свинини, 52% і 24% — для яловичини… Суттєво додали у вартості овочі та фрукти, що пояснюється зменшенням урожаю під впливом погодних факторів. Бачимо зростання вартості хліба та яєць курячих. За останніми двома групами спостерігаємо й поки що не бачимо небезпечної тенденції», — пояснює  голова АМКУ.  

Найяскравіше зростання цін на продукцію — м’ясо курятини, яке є одним із найбільш уживаних соціальних продуктів: окремі позиції курятини подорожчали (за останній календарний рік) на 50%. Через це АМКУ розпочав дослідження ринку м’яса птиці на предмет зловживання найбільшим виробником (компанією МХП) своїм монопольним положенням.