друкувати


Більшість українських господарств не готові слідкувати за якістю своєї продукції

28 вересня 2017, 16:18

Більша частина українських малих та середніх виробників абсолютно не готова сприймати проблему забезпечення якості харчових продуктів. Про це розповіла координатор Аналітичного центру Аграрного союзу України Лариса Старікова в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com під час круглого столу «Український ринок зерна: ефективне регулювання для світового лідерства» в Києві.

Нагадаємо, що українські виробники фактично відмовилися від виготовлення якісної продукції.

За словами Старікової, питання якості продукції є функцією галузевих асоціацій, а процес децентралізації має супроводжуватися розвитком галузевого самоврядування.

«Питання рекламації та ціни українських продуктів на зовнішніх ринках залежать від якості та безпечності. І ці питання потрібно вирішувати не під час експорту, а ще в процесі підготовки до виробництва. Основний масив наших виробників — малі й середні господарства — абсолютно не готові до сприйняття цієї проблематики. Вони вважають, що головне — виробити продукцію якнайшвидше і продати її», — розповіла експерт.

Вона додала, що сьогодні фермери перебувають у кволому стані. Прикладом є господарства, які мають до 100 га та намагаються вирощувати те ж саме, що й агрохолдинги.

Вони — не ефективні. І ніколи не зможуть конкурувати з холдингами у цій ніші. Тому вони кричать, що їх потрібно підтримувати. Тобто, фермерський клас на сьогодні в Україні не сформовано. Ми чітко розуміємо, що таке агрохолдинг чи середнє фермерське господарство, але поняття фермера — розпливчасте», — зазначила аналітик.

І додала, що насправді фермери може б і хотіли забезпечити належний рівень безпечності своїх продуктів, наблизити норми виробництва до європейських стандартів, але не мають на це ані коштів, ані знань.

Привести фермерство «до ладу» можна за декілька років. Але для цього потрібна чітка державна політика, курс на розвиток», — підсумувала Лариса Старікова.