друкувати


Планується перегляд порядку відшкодування збитків через АЧС

27 вересня 2017, 18:02

Держпродспоживслужба працює над змінами до Порядку відшкодування майнової шкоди (збитків), завданої особам внаслідок запровадження карантину (карантинних обмежень) тварин або у зв’язку з проведенням процедур і робіт щодо ліквідації особливо небезпечних (карантинних) хвороб, які б дозволили оперативно та в повному обсязі виплачувати кошти громадянам зі спеціалізованих господарств за вилучену в населення худобу через АЧС. Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

Нагадаємо, що AgroPolit.com розробив мапу поширення африканської чуми за 2012—2017 роки.

Він зазначив, що у проекті бюджету на 2018 рік, який зареєстрований у Верховній Раді України, Кабінет Міністрів запропонував суттєво збільшити обсягів фінансування на проведення протиепізоотичних заходів: якщо цьогоріч на ці цілі було виділено 113 млн грн, то в наступному році пропонується передбачити 687 млн грн.

На його думку, через недофінансування Держпродспоживслужба стикалася з парадоксальними ситуаціями, коли в бюджеті кошти не були передбачені кошти навіть на діагностикуми АЧС, і Служба зверталася до донорів за допомогою, що мати можливість проводити такі дослідження.

За словами голови Держпродспоживслужби, збільшення у 6 разів передбачуваних бюджетом обсягів фінансування протиепізоотичних заходів на наступний рік дасть змогу вивести проведення протиепізоотичних заходів на новий рівень, зокрема й оперативно та у повному обсязі виплачувати населенню компенсацію за вилучення свиней через АЧС.

Наразі відшкодування здійснюється з резервних фондів місцевих бюджетів. Тому кошти громадяни отримають, коли прийме рішення місцева рада. І гарантувати людям, що ці кошти будуть через 3—4 дні чи тиждень — надзвичайно важко в силу бюрократичних процедур», — зазначив Володимир Лапа.