друкувати


Аграрний комітет обговорив захист прав власників і користувачів земельних ділянок

26 вересня 2017, 15:11

Сьогодні відбулось перше засідання робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин з розробки проекту Закону України про захист майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки. Про це на своїй сторінці в Facebook написав заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин у ВР Олександр Бакуменко.

Участь брали Міністр юстиції України Павло Петренко та Перший заступник Міністерство аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка, народних депутатів України, посадових осіб Міністерства юстиції України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Національної поліції України, керівників провідних аграрних асоціацій та спілок, а також представників бізнесу.

Нагадаю, що 5 вересня поточного року відбулось засідання аграрного Комітету з питань протидії аграрному рейдерству.Зокрема, за результатами обговорення цього питання було прийнято рішення про утворення при аграрному Комітеті робочої групи з розробки проекту Закону щодо захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки, перше засідання якої ми проводимо сьогодні», — говорить депутат.

За його словами, до Комітету вже надійшли пропозиції до законопроекту від народних депутатів України, Мін’юсту, Мінагрополітики, Держгеокадастру, аграрних асоціацій та експертів у сфері регулювання земельних відносин.

Отримані пропозиції вже були попередньо опрацьовані робочою групою на рівні експертів і визначені ОСНОВНІ ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ, які пропонується законодавчо врегулювати», — наголошує Бакуменко.

У даному законопроекті необхідно передбачити дієві запобіжники, які б дозволили унеможливити:

1) подвійну реєстрацію договорів оренди земельних ділянок;
2) неправомірне заволодіння землями, які використовуються сільськогосподарськими підприємствами;
3) захоплення майна сільськогосподарських підприємств (будівель і споруд, сільськогосподарської техніки, урожаю, інших матеріальних активів);
4) поглинання сільськогосподарських підприємств шляхом протиправного привласнення корпоративних прав (часток);
5) протиправне зупинення діяльності сільськогосподарських підприємств внаслідок необґрунтованого накладення арешту на майно та активи підприємства, силової протидії виробничій діяльності.

За результатами обговорення на засіданні було вирішено узагальнити висловлені пропозиції (зауваження) до законопроекту та оформити належним чином документ. І вже на наступному засіданні робочої групи розглянути зазначений законопроект та інші нормативно-правові акти, необхідні для вирішення проблемних питань. Після чого, за ініціативою Павла Петренка провести спільну зустріч за участі Голови Верховної Ради Андрія Парубія, Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, аграрного комітету з метою остаточного узгодження напрацьованих ініціатив та оперативного внесення народними депутатами України – членами аграрного Комітету відповідного законопроекту до парламенту. І якомога найшвидше розглянути та проголосувати цей законопроект Верховною Радою України», — пише він.