друкувати


Депутати пропонують переглянути механізм бюджетних дотацій

26 вересня 2017, 08:25

У 2018 році на бюджетні дотації планують виділити лише 2 млрд грн, що удвічі менше, ніж минулого року. Про це йдеться в матеріалі AgroPolit.com «Бюджет 2018 — про шанси для АПК та села».

За словами першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка, для такого рішення були серйозні підстави.

«Рішення виділити лише 2 млрд грн було продиктоване двома факторами. По-перше, ми проаналізували поточну ситуацію. Є висока імовірність того, що виділені на цей рік 4 млрд грн не будуть повністю використані. По-друге, деякі галузі загалі не демонструють високих рівнів сплати ПДВ. Причин для цього дві: або вони мають специфічні форми оподаткування, або перебувають поза межами системи оподаткування», — пояснив Мартинюк.

Водночас, механізм нарахування дотацій змінювати ніхто не збирається. Хоча саме це сьогодні викликало доволі бурхливу реакцію в агросередовищі та парламенті між прем’єром Володимиром Гройсманом і лідером радикалів Олегом Ляшком. Адже 80% дотацій отримала компанія МХП, яка спеціалізується на виробництві курятини. У самій компанії та в аграрному комітеті говорять, що виділення дотацій — законне.

Добре, що зроблено перші кроки, щоб підтримати тваринницьку галузь. Але я не погоджуюся з тим механізмом дотацій, який є. Якщо дотувати, то змістити фокус на молочне скотарство, невеликих фермерів та кооперативи при розподілі дотацій. Крім того, держава має забезпечити  компенсацію кредитних ставок, щоб дрібні аграрії брали позику під  5—7% річних, а решту — покривали з  державної програми компенсації банківських ставок», — пояснює  у розмові  з виданням народний депутат, голова аграрного парламентського підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі Валентин Дідич.

Згоден з ним нардеп-аграрник із БПП Петро Юрчишин,  який розвинув тему з дотаціями.

Потрібно змінити формулу їхнього розподілу і зробити все, щоб їх отримували фермерські господарства,  які займаються рослинництвом. Адже зараз їм невигідно подаватися на відшкодування, тому від такого порядку страждають дрібні виробники. Ми готуємо таку змінену формулу», — підсумовує він.