друкувати


Вирішити проблему рейдерства допоможе нове покарання для реєстраторів

25 вересня 2017, 15:03

Цього року рейдери відпрацювали безліч схем. Які є кроки вирішення проблем, розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Денис Марчук в інтерв’ю «Грушевського,5».

Нагадаємо, що запропоновано механізм ліквідації схем перереєстрації корпоративних прав на землю.

За словами Марчука, найнахабніша схема — це збір чужого врожаю на полі.

«Пізно увечері або вночі на поле під’їжджає чужий комбайн і починає молотити, доки господар не бачить. Якщо ж він все-таки щось помітив і приїжджає на поле з претензією, йому пред’являються якісь «липові» документи на землю, а іноді — просто гвинтівка (на думку багатьох, найкращий аргумент)», — розповідає заступник голови ВАР.

Він додає, що з погрозами легше впоратися, бо в цьому випадку поліція просто прожене рейдерів. А от за наявності підроблених документів правоохоронці можуть стати як на бік фермера, так і рейдера.

У будь-якому випадку комбайн зупинять, та це нічого не дасть. Він може стояти там і тиждень, і два, а зерно тим часом буде опадати. Тобто весь дохід, на який розраховував аграрій, пропаде. Це нерідко змушує фермерів домовлятися з рейдерами і платити їм гроші, щоб вони забиралися і дали змогу зібрати зерно. І наступного року він знову буде очікувати гостей. Гарантую», — наголосив Марчук.

Експерт зазначає, що є й інша схема. Коли рейдери претендують на увесь земельний банк компанії або право власності на підприємство.

Тут задіяні недобросовісні державні реєстратори. За визначену суму грошей (розцінки дізнатися нескладно) вони реєструють у Держреєстрі прав на нерухоме майно нового власника вашого підприємства або нові договори оренди на кадастрові номери з вашого земельного банку. І все. За один вечір ви позбавлені усього», — пояснив він.

Для вирішення проблем Марчук пропонує ввести фінансову відповідальність державних реєстраторів.

Розумієте, вони зараз просто безкарні. За їхні дії передбачено кримінальне покарання, але воно можливе лише, якщо довести, що злочинні дії були вчинені умисно, а це практично неможливо. Тому реєстратори й не бояться в’язниці. А якщо ми запровадимо фінансову відповідальність (причому, вона має відповідати тому збиткові, який дії реєстратора спричинили підприємству), то мотивація лупити хабарі зійде нанівець, бо це стане невигідно, адже довести провину і накласти санкції буде набагато легше», — підсумував Денис Марчук.