друкувати


Прем'єр-міністр України планує виділити 20 млрд грн на підтримку агросектору

22 вересня 2017, 14:29

Україна наступного року зможе направити понад 20 млрд грн на підтримку аграрного сектору, а пріоритетними напрямами стануть підтримка дрібних та середніх сільгоспвиробників і розвиток тваринництва. Про це повідомляє прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, передає УНІАН.

Нагадаємо, загалом на потреби Міністерства аграрної політики і продовольства України та галузі на 2018 рік уряд виділив 13,4 млрд грн, із яких 6,3 млрд (1% від ВВП країни) грн — пряма підтримка сектору (фермерам — 1 млрд грн, дотації з бюджету — 2 млрд грн,  майже на здешевлення вітчизняної сільськогосподарської техніки —1 млрд грн та 2,3 млрд грн — тваринництво). Решта — кошти Мінагрополітики та дотичних до нього державних агропідприємств. Треба наголосити, що логіка розподілу коштів цього року трішки змінилася (видно із сум розподілу прямої підтримки), однак низка проблем аграрного сектору та жителів села знову залишилися «за бортом».

Акцент бюджету 2018 року — це безпрецедентна підтримка аграрних виробників, причому, малих і середніх. Ми будемо вводити реальну підтримку українського фермерства, будемо відновлювати тваринницький комплекс країни, і ви побачите, що ми зможемо разом із вами залучити туди понад 20 млрд грн вже у наступному році», — сказав прем'єр.

Гройсман не уточнив джерела цієї фінансової допомоги.

Україна є одним із провідних виробників сільськогосподарської продукції у світі. Аграрний комплекс формує 12% ВВП України. Однак, як неодноразово підкреслював прем'єр-міністр, потенціал українського аграрно-промислового комплексу є набагато більшим,зокрема, за рахунок розвитку фермерства.