друкувати


Садівники озвучили проблеми галузі та шляхи їхнього вирішення

24 вересня 2017, 08:21

Під час виїзного засідання комітету з питань аграрної політики та земельних відносин у Тернопільській області виробники поділилися з AgroPolit.com своїми історіями господарювання, назвали основні проблеми та окреслили шляхи вирішення. Більш розгорнуто читайте в матеріалі «Кислий присмак» українського садівництва — проблеми та реалії галузі».

Сьогодні дедалі частіше можна почути, що головне завдання держави — «не заважати». Залишати кошти підприємствам на їхній розсуд, а не повертати потім за не зрозумілими до кінця схемами. До практичної відсутності державної садівничої галузі додалися й питання спрощення процедури отримання ліцензій на виробництво плодово-ягідних та медових напоїв і налагодження логістики.

За словами голови ради обласного об’єднання «Тернопільська обласна рада сільськогосподарських підприємств», заступника голови «Аграрного союзу України», власника «Бучачхлібпром» та «Гадз» Петра Гадза, садівництво потребує великої уваги держави.

Зараз спостерігається велика міграція за кордон. А ми маємо робити все, щоб їхали до нас. Держава може й не давати дотацій, та здешевлення кредитів для бізнесу, мабуть, було б найкращою програмою підтримки фермерства. До мене приїжджав партнер із Голландії. Він узяв кредит на 20 років під 1% на садівництво. Ми йдемо в Євросоюз, але як ми можемо з ними конкурувати? Коли в країні війна, то я не кажу, що держава повинна нас дотувати. Але щоб запрацювала економіка, ми мусимо мати право доступу до тривалих і дешевих кредитів під конкретні проекти», — пояснив у ексклюзивному коментарі AgroPolit.com своє бачення господар.

Голова ради сільськогосподарських підприємств Тернопільщини, директор ПП «Аркадія» Микола Пилипів пригадує, що найкращим, за що вони боролися, був спецрежим ПДВ.

Ми посадили 50 га саду. Державною підтримкою не скористалися. Хоча особливо її й не шукали, адже розуміли загальний фінансовий стан держави. А от минулого року побудували на банківські кредитні кошти сховище на 2 тис. т одночасного зберігання. Розвитку я не бачу, але вважаю, що ми тримаємося «на плаву», — розповідає директор ПП «Аркадія».

Господар додає, що сьогодні фермерові не так важлива підтримка, як ринок збуту й адекватна ціна. Головне, щоб був прибуток для погашення кредитів на закладку саду та будівництво сховища.

Після закінчення зустрічі виробників і депутатів конкретного меморандуму про співпрацю  підписано не було. Проте комітет взяв «на замітку» низку питань. Коли буде представлено концепцію підтримки садівництва — поки невідомо, але час спливає. Тим  часом, видання Кurkul.com зібрало конкретні пропозиції експертів і оприлюднило план реанімації садівничої галузі в матеріалі «Операція-реанімація: як не втратити садівничу галузь України?». З деталями можна ознайомитися в інфографіці AgroPolit.com «Садівництво України в цифрах 1995—2016 роки».