друкувати


Інфографіка руху ринку грошових переказів в Україні — дослідження

21 вересня 2017, 11:19

Українському агробізнесу на замітку — презентовано дослідження на тему «Як змінюється ринок грошових переказів в Україні». Про це йдеться у матеріалі BakerTilly.

Видання наводить кілька тенденцій на цьому ринку. Перша — скорочення переказів із РФ.

Зменшення обсягу грошових переказів у 2014—2015 роках пов'язано передусім із погіршенням відносин з Росією — звідти більшість наших заробітчан пересилають заробітну плату, що складає 66% від усього ринку. Ці гроші необхідні Україні, оскільки вони інвестуються на території нашої держави, тому наша економіка підживлюється і зростає.

BakerTilly зазначає, що у першому кварталі їх обсяг склав $179,9 млн у порівнянні з $201,5 млн за аналогічний період 2016-го.

В цілому ж обсяг приватних грошових переказів з-за кордону в Україну в січні—березні 2017 року збільшився на 9,9% — до $ 1,32 млрд. Проте більшість експертів прогнозує подальше скорочення ринку у зв'язку із забороною грошових переказів з Росії в Україну, прийнятою в березні 2017-го. Введення заборон перерозподілило ринок між міжнародними системами: Western Union у 2016 році здійснила 40% усіх транскордонних переказів в Україну та 32% — з України», — сказано у матеріалі.

Друга тенденція — збільшення обсягу внутрішніх переказів.

При цьому в порівнянні з аналогічним періодом 2016-го обсяг переказів всередині України збільшився на 30% — до $1,106 млрд. З огляду на скорочення відправлень за межі України на 17% — до $68 млн, це дозволило внутрішнім грошовим переказам скласти найбільшу частину серед всіх інших видів», — сказано в дослідженні.

Грошові перекази від трудових мігрантів — стабільне джерело капіталу, яке варто розвивати. У зв'язку з економічним падінням Україна не може втримати громадян від трудової еміграції, тому потрібно принаймні зробити цей процес якомога більш організованим, вважає компанія BakerTilly.