друкувати


Як купити активи у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб?

22 вересня 2017, 07:17

На балансі банків, котрі перебувають в управлінні Фонду, є активи великого аграрного бізнесу, які складають 10% від загальної кількості. Як їх купити, розповів директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Тарас Єлейко в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Нагадаємо, заборгованість за кредитами одного з агрохолдингів становить 10 млрд грн.

Із лютого цього року усі торги активами банків, котрі ліквідуються, за рішенням Фонду, відбуваються тільки у системі ProZorro.Продажі.

Директор департаменту нагадав, що у січні 2017 року зняли обмеження щодо придбання прав вимоги за кредитами: до того їх могли купувати лише фінансові компанії. Зараз будь-хто може стати власником цього майна, окрім боржників або поручителів. Та пояснив різницю між покупками:

Коли ви купуєте трактор з балансу банку, то ви його отримаєте. Поїдете на стоянку — і він ваш. Але коли ви купуєте кредит, у заставі якого трактор, то тут все по-іншому. Кредит — це не сам трактор. Це право вимагати гроші. А якщо вам не віддадуть гроші, то ви теоретично можете через суд забирати трактори. А де ті трактори, то ще шукати й шукати. Плюс, щоб їх законно забрати, потрібно буде пройти три стадії судів», — уточнив він.

І додав, що є низка цікавих застав. Наприклад, елеватори, олійноекстракційні комплекси, молокозаводи. Ось у Одеській області, в Іллічівську, у нас в заставі є один із найбільших в Україні олійножировий комбінат.

А взагалі, будь-який кредит — це «квиток на війну». У більшості випадків, продати його (якщо він проблемний) — доволі важко. Покупців кредитів в Україні не так уже й багато. Інтерес до непрацюючих кредитів залежить від якості застави та роботи судової системи», — резюмував Тарас Єлейко.