друкувати


Аграрна складова держбюджету відповідає загальній філософії бюджету зростання

20 вересня 2017, 12:11

Аграрна складова проекту державного бюджету, яку було представлено на засіданні Кабінету Міністрів України 15 вересня, йде в загальній філософії бюджету зростання. Про це зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк під час брифінгу «Основні показники проекту Державного бюджету на 2018 рік» у Кабінеті Міністрів України сьогодні, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

У брифінгу також взяли участь перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов та перший заступник міністра фінансів України Оксана Макарова.

Відповідно до проекту, ресурси, які передбачені на аграрний сектор, будуть розподілені між декількома стратегічними програмами держпідтримки, котрі сприятимуть розвитку АПК та економіки в цілому. 

Серед програм підтримки, передбачених проектом бюджету на 2018 рік, — часткова компенсація за купівлю сільгосптехніки українського виробництва (1 млрд гривень), підтримка фермерства (1 млрд гривень), бюджетна дотація для розвитку сільськогосподарських товаровиробників (2 млрд гривень), підтримка тваринництва (2,3 млрд гривень).

Щодо програми підтримки фермерства було зазначено, що її реалізація стане основою для розвитку сільських територій.

Ми розглядаємо фермерство не тільки як один із видів малого бізнесу в аграрній сфері, а й як основу суспільного устрою в сільській місцевості, адже поява нових фермерських господарств приведе до створення нових робочих місць. Більш того, приблизно половину від запланованого мільярда на програму підтримки фермерства буде направлено через підтримку сільськогосподарських кооперативів, через їхнє об’єднання. Ми очікуємо, що ця програма буде продовжена протягом наступних трьох років, і в результаті ми зламаємо ті негативні тенденції, які існують як у демографії, так і в суспільному житті соціальної інфраструктури сільської місцевості», — зазначив Максим Мартинюк.

Також було акцентовано увагу на новій програмі підтримки галузі тваринництва, зокрема, на напрямах будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів. Результатом реалізації програми стане нарощування поголів’я свиней і ВРХ, збільшення виробництва м’яса й молочних продуктів. Це, відповідно, має ще більше наситити внутрішній ринок, забезпечити експортні контракти, адже уряд продовжує активно працювати над стимулюванням експорту та відкриттям нових країн збуту.