друкувати


Заборгованість за кредитами одного з агрохолдингів становить 10 млрд грн

20 вересня 2017, 10:12

За одним із великих українських агрохолдингів існує 66 кредитів, а заборгованість за всіма ними складає понад 10 млрд грн. Про це розповів директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Тарас Єлейко в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Нагадаємо, раніше Фонд гарантування вкладів отримав рекордну суму від проданого кредиту — права вимоги за кредитом банку «Форум», продані за понад158 млн грн.

За словами Єлейка, на балансі банків, які перебувають в управлінні Фонду, є активи великого аграрного бізнесу, але їх не так уже й багато.

Серед активів банків є досить великі кредити. Наприклад, за одним великим агрохолдингом існує аж 66 кредитів. Заборгованість за всіма ними — понад 10 млрд грн. Перший пакет цих кредитів (сумарна заборгованість 1,3 млрд грн), який не в заставі Нацбанку, вже досить давно торгується. Початкова ціна на останньому аукціоні склала 350 млн грн. Ми очікуємо що він має продатися», — розповів директор департаменту консолідованого продажу активів (ФГВФО).

Він додав, що активи великого аграрного бізнесу оцінюються у 10% від загальної кількості, яку має Фонд. І зазначив, що великого інтересу до них не спостерігається.

У заставі від згаданого агрохолдингу є техніка. Величезна кількість транспортних засобів. Усі їздять, працюють. Мала би користуватися попитом, але ринок не реагує. Як я вже казав, це «квиток на війну». Якщо покупку робить не пов’язана з інсайдером сторона, то їй потрібно буде «воювати». Їздити по всій Україні, шукати трактори, відсуджувати їх. Хоча цей кредит ми рекламували повсюди, усі інвестори в розсилці про них знають», — підсумував Тарас Єлейко.